Cluj: MiG-urile au alungat acvilele din Cheile Turzii (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e deloc o glumă: singura pereche de acvile aurii din Cheile Turzii, specie protejată la nivel european, a fost alungată din habitatul său de o serie de exerciţii militare aeriene româno-americane.

Citeşte şi Un MiG a zburat prin Rezervaţia Naturală Cheile Turzii. Autorităţile se fac că nu l-au auzit

În perioada 21-30 aprilie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii (Luna), s-a desfăşurat exerciţiul bilateral româno-american „Strike Lance 2009”, la care au participat 12 aeronave F-15 ale Forţelor aeriene americane din Europa şi şase aeronave MiG 21LanceR de la Baza 71 Aeriană. Zborurile de antrenament au avut un impact nefericit asupra Rezervaţiei Naturale Cheile Turzii, susţin cercetătorii care monitorizează aria protejată.

„Am observat că un avion de vânătoare se apropie de intrarea din aval a Cheilor şi intră printre pereţii de stâncă, altitudinal mai jos de cuibul locuit de acvilă”, povesteşte biologul Peter Lengyel, martor ocular al momentului în care un MiG a trecut printre stâncile din Cheile Turzii. 

Biologul a alertat de altfel întreaga comunitate a iubitorilor de natură, postând o relatare despre cele întâmplate pe grupurile de discuţii de profil de pe internet. Incidentul s-a întâmplat în data de 25 aprilie 2009.  După acea dată, perechea de acvile aurii nu a mai fost văzută timp de câteva zile, existând riscul ca aceasta să nu se mai reproducă.

„Am înţeles că, în timpul exerciţiului NATO, piloţii au intrat cu avioanele în Chei. Zgomotul făcut de avioane poate deranja, motiv pentru care cred că acvila şi-a părăsit cuibul. Acesta se află pe o stâncă, Peretele Vulturilor, la circa 70 de metri înălţime”, ne-a explicat Vizauer Csaba, fostul custode al Rezervaţiei Naturale Cheile Turzii, până în luna iulie a anului trecut. Potrivit acestuia, acvila a reapărut abia în 27 mai, când a fost fotografiată de specialişti.

Pasărea s-a reprodus în cele din urmă în acest an, dar pericolul nu a trecut. „Am descoperit că acvila s-a reprodus, însă în zonă au existat şi continuă să existe alte probleme din cauza acestor avioane”, ne-a spus un alt specialist, zoologul Ioan Coroiu, de la aceeaşi universitate.

„Zburam la o mie de metri”

Pe de altă parte, în mod curent, în zonă se antrenează MiG-uri, din cauza cărora există riscul ca acvila să nu se mai reproducă, ne-a spus şi biologul Mihai Puşcaş, de la Universitatea „Babeş-Bolyai”.

Militarii români neagă incidentul. „Ştim că e o rezervaţie naturală, însă nu am primit nicio sesizare în privinţa acvilei. Noi, chiar dacă treceam cu avioanele pe acolo, zburam la o mie de metri altitudine”, ne-a spus colonelul Marian Dobre, purtătorul de cuvânt al bazei aeriene.

Pericol de dispariţie

Acvila aurie, în latină Aquila chrysaetos, este protejată atât la nivel european cât şi naţional. Potrivit Directivelor „Habitate” şi „Păsări” ale Uniunii Europene, transpuse în legislaţia naţională prin ordonanţa de urgenţă 57 din2007, este interzisă deranjarea speciilor protejate în perioada de cuibărit, de hibernare şi de migraţie.

Specia este protejată şi prin Regulamentul Rezervaţiei Naturale Cheile Turzii, potrivit căruia zborul sau practicarea sporturilor cu motor este interzisă în perioada de cuibărit.

„Nu pot spune că militarii au încălcat voit aceste reguli, probabil nici nu ştiau de existenţa acestora”, a spus Vizauer Csaba. România a fost avertizată de Comisia Europeană de două ori la finele anului trecut din cauza nerespectării directivelor privind păsările.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite