Turcia, în topul preferinţelor clujenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea clujenilor care trec pragul agenţiilor de turism aleg sejururi în străinătate. Printre destinaţiile preferate se numără staţiunile turistice din Turcia, Grecia, Bulgaria şi Spania. Din cauza vremii capricioase, dar şi a serviciilor inferioare, vânzările de pachete în ţară au scăzut faţă de 2009.

Una dintre staţiunile preferate ale clujenilor, în această vară, este, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism din Cluj, staţiunea Antalya (Turcia). Situată pe malul mării Mediterane, zona oferă o gamă variantă de servicii turistice la preţuri avantajoase, atât pentru sejururi „single“ cât şi pentru cele de familie. Preţul pentru un pachet turistic all inclusive pentru şapte zile începe de la 300 de euro de persoană, în cazul ofertelor „last minute“, respectiv 500 de euro de persoană, în cazul ofertelor normale, la un hotel de 4 stele.

Preţul poate ajunge la 900-1000 de euro pentru un pachet all inclusive de familie (5 persoane) pentru acelaşi număr de zile cu cazare la un hotel de patru stele. În preţ este inclus şi transportul cu avionul, respectiv toate toate taxele de aeroport şi de asigurare.

Următoarea destinaţie în topul preferinţelor clujenilor pentru această vară este Grecia. Preţurile încep  de la 300 de euro de persoană pentru un sejur de şapte nopţi cu cazare şi mic-dejun la un hotel de două sau trei stele. În cazul ofertelor de ultimă oră cu plecare peste două-trei zile, un sejur, poate costa chiar şi 180-200 de euro. În aceste oferte este inclus şi transportul cu avionul, respectiv taxele de aeroport.

„Destinaţiile preferate de vacanţă ale clienţilor noştri sunt Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria şi Spania. Am înregistrat o creştere de 12% a vânzărilor pe turism extern faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă o creştere a numărului de clienţi faţă de ce perioadă”, a declarat Radu Hriniuc, director adjunct marketing Eximtur.

Reprezentantul companiei mai arată că la nivel de turism intern, destinaţiile preferate ale clujenilor sunt: Mamaia, Eforie Nord, Saturn, Felix şi Căciulata. „Pe turism intern se înregistrează o uşoară scădere a numărului de turişti pe fondul vremii, dar şi din cauza actualei conjuncturi economice“, mai spune lucrătorul Eximtur.


Bulgaria – preţuri mici la all inclusive

Valentin Toma, reprezentant al Globtur, spune că în acest sezon estival se remarcă o creştere a cererilor pentru sejururile din Spania. „Sunt căutate destinaţii ca Valencia sau Barcelona. Se vând doar pachetele de cazare la hoteluri, clienţii procurându-şi singuri biletele de avion. De asemenea, se vând pachete pentru Londra, Paris, Roma unde preţul pentru patru nopţi de cazare la hotel cu mic dejun inclus e de 250 de euro de persoană“, a precizat Toma. Agentul spune că în schimbul unei vacanţe la munte în România, clujenii preferă Austria, iar dacă e vorba de mare, aleg Bulgaria.

„În Bulgaria, pachetele sunt all inclusive la preţuri mici. Acolo se oferă şi alte facilităţi pentru care la noi ar trebui să se plătească. De exemplu, acolo nu există problema şezlongurilor“, mai arată acesta.

Pentru un pachet all inclusive de familie (5 persoane), preţul pentru şapte nopţi în Bulgaria atinge 700 de euro, la hotel de 4-5 stele. „Pentru o noapte de cazare, preţul ajunge la 23 de euro. Totuşi, faţă de anul trecut, vânzările sunt mai scăzute. Oamenii aşteaptă ofertele last minute care sunt mai ieftine cu aproximativ 20-30%“, spune şi Florina Cozea, manager Albatros Travel. La ofertele din Bulgaria transportul nu este asigurat.

Croazierele, la mare căutare

Casiana Basea, manager croaziere.net spune că turiştii clujeni încep să se reprofileze pe sejururile pe croaziere. „Comparativ cu anul trecut, cererile au crescut. Clujenii s-au săturat de clasicele sejururi în Turcia, Grecia, Tunisia şi vor acum să încerce ceva nou. Noi îi întâmpinăm cu o croazieră în care vor putea să viziteze 4-5 ţări diferite într-un minimum de 8 zile“, a precizat aceasta. Preţurile pentru un sejur pe croazieră încep de la 499 de euro de persoană şi pot ajunge până la 900 de euro (cu zborul inclus).


„Marea majoritate a vacanţei mi-o voi petrece acasă, însă am programată şi o excursie pentru Scoţia. Până acum 20 de ani, am fost obligată să-mi fac concediul în ţară, iar acum am posibilitatea să vizitez şi alte locuri. În Scoţia voi merge la invitaţia unei cunoştinţe. Nu cred că va fi foarte costisitor. Am mai fost la Londra pe cont propriu şi nu am cheltuit mai mult de 500 de lire. Vacanţa pe care mi-o doresc eu diferă de cea a tinerilor de acum“

Lia Grigorovici, 50 de ani

„Mi-am schimbat locul de muncă şi nu am drept de concediu. Totuşi, dacă aş fi mers, plecam undeva în vest. Acolo e mai ieftin şi merită din punctul de vedere al condiţiilor. Decât să rămân în ţară pentru vacanţă, mai bine plec în altă ţară“

Andra Hancu, 25 de ani şi Bogdan Mitan, 25 de ani

„Voi pleca în Paris pentru şase zile. Dispun de cazare şi masă, iar mie-mi rămâne să plătesc doar drumul care pentru trei persoane, e destul de ok, respectiv 140 de euro. Având în vedere că la noi e cum e turismul, categoric e mai bine în străinătate. Am fost o sigură dată în ţară şi pot spune că prefer Delta, în locul litoralului, unde e foarte multă mizerie. Avem locuri frumoase, însă, din păcate nu se investeşte şi nu se întreţine“

Carla Souca, 30 de ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite