Troleibuze „antifurt“ care au şi „cutie neagră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două troleibuze vor circula pe liniile 25 şi 6
Cele două troleibuze vor circula pe liniile 25 şi 6

De azi circulă în oraş două troleibuze “antifurt”,  cu sistem de supraveghere video şi legate la sistemul electronic de dirijare a traficului. Echipamentele ar urma să sporească siguranţa călătorilor.

Primăria şi RATUC au dat astăzi în folosinţă două troleibuze dotate cu câte cinci camere de luat vederi fiecare, conectate la monitoare şi la un computer de bord, care e un fel de „cutie neagră“ a vehiculului.
„Şoferii pot anunţa la dispecerat Poliţia comunitară, dacă există incidente în troleibuz sau în apropeierea lui. Datorită cemerei de supraveghere din faţă, care filmează întreg traseul, şoferii nu vor putea trece nici măcar un semafor pe culoarea roşie, fără să fie înregistrat”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Noile maşini au 104 locuri fiecare, din care 29 pe scaune şi 75 în picioare, dar şi rampe destinate persoanelor cu handicap. Troleibuzele au costat 320.000 de euro bucata şi au fost realizate de Astra Arad.  Primăria are semnat un acord cadru cu firma respecitvă, prin care vor cumpăra de la aceasta până la 20 de bucăţi, 10 scurte şi 10 articulate.

Noile troleibuze au costuri de întreţinere semnificativ mai scăzute faţă de cele vechi, pentru că reviziile se fac la 30.000 de kilometri şi nu la 10.000, ca la troleibuzele vechi. De asemenea. consumul de enrgie electrică este cu circa 40% mai mic decât la vechile sisteme. “Practic, din acest motiv al consumului scăzut, în 5 ani aceste troleibuze se amortizerază”, a declarat primarul Sorin Apostu. “Aceste troliebuze nu au nevoie de consumabile. În România am mai vândut încă 300 de troleibuze municipalităţii Bucureştiului, însă nu la fel de bine dotate ca cele de la Cluj”, a declarat directorul tehnic al companiei producătoare Astra, Ilarion Hotea. Durata de viaţă a noilor achiziţii este de circa 15 ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite