FOTO Trofeul Transilvania pleacă în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gala TIFF de închidere
Gala TIFF de închidere

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-a desemnat câştigătorii în cadrul Galei de Închidere desfăşurate sâmbătă seară, 9 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. O ceremonie plină de surprize şi momente emoţionante, atât pentru câştigători, cât şi pentru cei peste 1000 de invitaţi şi spectatori prezenţi.

Cel mai fericit invitat al serii a fost, fără îndoială, August Joachim Trier, regizorul filmului „Oslo, 31 august". Anul acesta, Trofeul Transilvania pleacă în Norvegia. Juriul format din regizorul Samuel Maoz, Kjartan Sveinsson, membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós, Mark Adams, critic de film la prestigioasa publicație „Screen International" și actrița Ana Ularu a decis ca premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, să fie acordat filmului „Oslo, 31 august", în regia August Joachim Trier. Horia Roman Patapievici a fost cel care a înmânat premiul. De asemenea, filmul a mai primit şi premiul pentru cel mai bun scenariu.

TIFF 2012 la final

Invitații TIFF 2012, la Gală

"Oslo, 31 august" spune povestea lui Anders, care îşi va termina în curând tratamentul într-un centru de reabilitare izolat. Unul din paşii din program este să meargă în oraş pentru un interviu legat de obţinerea unui loc de muncă. Dar Anders profită de ocazie şi rămâne în oraş, rătăcind pe străzi şi întâlnindu-se cu prieteni vechi. La 34 de ani, Anders este deştept, frumos şi de familie bună, dar bântuit de toate oportunităţile pe care le-a irosit. E încă tânăr, dar simte că din multe puncte de vedere viaţa i s-a terminat. Până la sfârşitul zilei şi târziu în noapte, fantomele greşelilor din trecut se vor lupta cu şansa dragostei şi posibilitatea unei noi vieţi.

„TIFF ajunge la final, pentru noi e o bucurie, pentru public mai puţin. Noi îi aşteptăm la noul nostru sediu, Casa TIFF. Anul acesta avem un număr record de bilete vândute, cu 11% mai multe ca anul trecut", a declarat directorul festivalului, Tudor Giurgiu.

Gala TIFF de închidere

Imagini de la Gala TIFF 2012

Premiul pentru cea mai bună imagine, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Kodak, a fost câştigat de pelicula "From Thursday to Sunday". De asemenea, scurtmetrajul "Hope" (Canada), a obţinut premul pentru cel mai bun scurtmetraj la secţiunea Umbre.

Premiul HBO, în valoare de 3.000 de dolari, a fost câştigat de Cristina Balea cu „Vara s-a sfârşit".

Premiul Zilelor Filmului Românesc l-a obţinut lung metrajul „Toată lumea din familia noastră". Premiul a fost oferit de Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York şi a fost în valoare de 2.000 de euro. De asemenea, Constantin Cojocaru, actorul din „Trei zile până la Crăciun", a primit un premiul special din partea juriului.

Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat actorului Kim Cold, din filmul Teddy Bear.

Premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro, a plecat în Rusia, pentru filmul „Chapiteau Show" (r. Serghei Loban).

Gala TIFF de închidere

Mai multe imagini de la Gala TIFF 2012

Regizorul și directorul de imagine Iosif Demian a fost distins sâmbătă, 9 iunie, la Gala de închidere de la Teatrul Național din Cluj, cu Premiul de Excelență TIFF 2012. Născut în 1941, la Oradea, Iosif Demian a emigrat în Australia la mijlocul anilor 80. Și-a început cariera ca director de imagine, semnând imaginea dar și regia filmului colectiv „Apa ca un bivol negru” (1970), un documentar despre inundațiile catastrofice din acea perioadă. Imaginea „Nunții de piatră” l-a impus definitiv drept unul dintre cei mai buni operatori români. Tot cu Dan Pița și Mircea Veroiu a lucrat apoi la „Duhul Aurului”, a co-regizat cu Andrei Blaier „Urgia”, iar în 1980 a realizat „O lacrimă de fată”, selecționat doi ani mai târziu la Cannes, în Un Certain Regard. Înainte de emigra la Sidney, în 1986, a mai semnat regia unor filme ca „Baloane de curcubeu” sau „Lovind o pasăre de pradă”.

Renumitul scenograf Helmut Stürmer a primit sâmbătă seara, 9 iunie, la Gala de închidere a festivalului, Premiul de excelență TIFF 2012. Cariera impresionantă a artistului născut la Timișoara, în 1942, cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru și operă. A studiat scenografia la Institutul de Arte Plastice din București, iar în 1977 s-a stabilit în Germania, lucrând în următorii 30 de ani, printre altele, pentru la Théatre de la Ville din Paris, Opera din Karlsruhe, Opera din Bonn, Opera de Stat din Viena, Royal Shakespeare Company. În film, a semnat scenografia unor filme de referință precum „Nunta de piatră”, „Duhul aurului” (r. Dan Pița și Mircea Veroiu), „Tănase Scatiu” (r. Dan Pița, Premiul Criticii pentru cea mai bună scenografie de film istoric, 1975), „Dincolo de nisipuri” (r. Radu Gabrea), „Rătăcire” (r. Alexandru Tatos) și, recent, „Undeva la Palilula” (r. Silviu Purcărete).

Gala de închidere TIFF 2012 a luat sfârşit. Tudor Giurgiu, directorul festivalului, le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea evenimentului şi i-a invitat pe cei prezenţi la o petrecere la Hotel Continental unde va cânta Fanfara Ciocârlia.

TIFF se va închide oficial mâine, 10 iunie, la 21.45, în Ursus Open Air, cu „Starbuck”, în regia lui Ken Scott, comedia cu cel mai mare succes în box office-ul din Canada, anul trecut. Protagonistul lui „Starbuck” este un bărbat de 42 de ani, David (Patrick Huard), care şi-a vândut ani la rând sperma unei clinici de fertilizare, iar acum descoperă că este tatăl a 533 de copii, dintre care 142 au intentat proces pentru a afla identitatea tatălui lor, cunoscut în fişele clinicii sub pseudonimul Starbuck.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a avut loc între 1 și 10 iunie, la Cluj Napoca. O a șasea ediție va avea loc și la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite