Trei clujeni pe Acoperişul Lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Căpuşan, Biro Joco şi Lea Urs (de la stânga la dreapta) în timpul escaladării versantului sudic al vârfului Lobuche Est
Vlad Căpuşan, Biro Joco şi Lea Urs (de la stânga la dreapta) în timpul escaladării versantului sudic al vârfului Lobuche Est

După o expediţie de peste 70 de zile, trei tineri clujeni se pot mândri cu o performanţă remarcabilă. Echipa expediţiei în munţii Himalaya a fost formată din Lea Urs, în vârstă de 20 de ani, Vlad Căpuşan, de 21 de ani şi Biro Joco, de 28 de ani.

Cei trei tineri şi-au început călătoria în luna august, iar în două luni şi jumătate au cucerit trei vârfuri din Himalaya pe care niciun român nu a mai ajuns până acum. Mai precis, ei au ajuns pe vârfurile Naya Kanga (5.887 de metri), Lobuche Est (6.370 de metri) şi Kusum Kanguru (6.370 de metri). Toate reprezintă realizări în premieră pentru România. „După două luni jumate am ajuns la finalul expediţiei noastre. Am trăit cea mai unică şi impresionantă experienţă, călătorind de-a lungul Indiei şi Nepal împreună cu nişte copechipieri pe care îi pot numi cu mândrie prietenii mei",  povesteşte Vlad Căpuşan. Vizavi de prezenţa feminină din echipaj, Vlad spune că nu s-a pus problema să fie un „bagaj" suplimentar. „Din contră, a fost foarte importantă prezenta ei. Pregătim şi o surpriză vizavi de experienţa viitoare, dar momentan e o perioadă de pauză. Nu poţi face expediţii una după alta, e nevoie şi de odihnă", a adăugat Vlad.

Meniu: orez şi supă la plic

În cele peste 70 de zile petrecute în expediţie, cei trei tineri nu au făcut nici măcar un duş cu apă caldă, iar meniul lor conţinea, aproape de fiecare dată, supă la plic sau orez cu legume picante. Chiar şi aşa, cei trei tineri sau daptat fără probleme, iar Joco Biro spune că obiectivul principal al expediţiei nici măcar nu a fost cucerirea celor trei vârfuri. „Ne-am întors de puţin timp, încă nici nu am reuşit să ne întâlnim să facem schimb de poze, să vorbim. Obiectivul nostru principal a fost să ne întoarcem aşa cum am plecat, pe picioarele noastre, aşa că bine că ne-am întors sănătoşi. Restul reuşitelor intră la capitolul obiective secundare, dar asta nu înseamnă că nu ne mândrim cu ele", povesteşte Joco Biro. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Vlad. „Plăcerea adevărată a fost în taberele avansate, înghesuiţi în jurul unui primus care clocotea o supă la plic. Momentele simple ne-au apropiat şi ne-au unit mai mult ca orice", a scris acesta pe blogul expediţiei.

Palmares impresionant

În expediţiile anterioare, alpiniştii au cucerit vârfuri din opt masive muntoase importante: Carpaţi, Tatra, Alpi, Pirinei, Scandinaviei, Caucaz, şi Pontici. În 2009, cei trei tineri au studiat fauna şi habitatul polar, iar în 2010 au fost în expediţia „Estic Project", în Caucaz, pe Ararat şi Kasckar. Pentru expediţia de anul acesta, încheiată la finalul lunii octombrie, Lea, Vlad şi Joco au pornit la drum cu un dosar în care aveau schiţat planul şi fotografiile vârfurilor", încheie Vlad.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite