Trei clujeni au ajuns pe cel mai înalt munte al Americii de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei clujeni au ajuns în timp record pe cel mai înalt munte al Americii de Sud
Cei trei clujeni au ajuns în timp record pe cel mai înalt munte al Americii de Sud

Vasile Cipcigan, membru Salvamont Cluj, Ciprian Pătraşcu, fost boker, şi fotoreporterul Eugen Olariu au ajuns pe cel mai înalt munte al Americii de Sud, Aconcagua (6.962 de metri) în doar cinci zile.

Este vorba de proiectul „Şapte paşi pe acoperişul Lumii". Clujenii au reuşit performanţa ca urmare a unei bune aclimatizări, corelată cu o vreme impecabilă pentru asceniune.

După tabăra de bază (Plaza de Mulas, 4.300 de metri), unde au stat două zile, au urmat taberele Canada (5.050 de metri), Nido de Cóndores (5.570 de metri) şi Camp Colera (5.980 de metri), de unde clujenii au pornit atacul spre vârf. După un traseu de aproximativ 10 ore, echipa a atins vârful.

La coborâre, vântul a suflat puternic (140km/h) şi i-a ţinut pe cei trei clujeni blocaţi mai bine de o zi la altitudinea de 5.980 de metri. Deşi temperaturile au fost scăzute, până la minus 30 de grade Celsius, cei trei alpinişti au scăpat fără degerături.

Clujenii se vor întoarce în ţară abia pe 19 februarie, deoarece niciunul dintre membrii expdiţiei Aconcagua 2012 nu a estimat o ascensiune atât de rapidă, iar biletele de avion nu au putut fi schimbate. Pentu a se întreţine până în data întoarcerii acasa, cei trei clujeni s-au angajat la o pensiune unde, pentru cazare şi masă, ajută la bucătărie, la căratul bagajelor clienţilor şi la curăţenia spaţiului din jurul pensiunii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite