Trei cazuri de trichineloză la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3 cazuri de trichineloză la Cluj
3 cazuri de trichineloză la Cluj

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj a diagnosticat 3 noi cazuri de trichineloză, la porcine sacrificate tradiţional, în localităţile Copăceni, Câmpia Turzii şi Mihai Viteazu. Carnea nu a fost consumată de către proprietarii acestor animale.

Examenul trichineloscopic se poate efectua fie în reţeaua sanitar veterinară publică sau la cabinetele medicale veterinare private împuternicite să efectueze acest examen de către DSVSA Cluj.

Trichineloza este o boală care se transmite de la animale la om prin consumul de carne infestată, e vorba de carnea de porc, de vânat mistreţ, urs , cal , nutrie, cu parazitul Trichinella Spiralis.

Porcinele diagnosticate de medicul veterinar cu trichineloză se despăgubesc de stat dacă creşterea animalului s-a facut cu respectarea legislaţiei sanitar veterinare în vigoare, iar animalul este înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare al Animalelor, Baza Naţională de Date.

Porcinele trebuie să poarte un crotal auricular cu un număr de înregistrare. După sacrificarea animalului tradiţional, proprietarul acestuia trebuie să predea la medicul veterinar crotalia auriculară, odată cu prezentarea probei de carne pentru examenul trichineloscopic.

Carnea depistată cu trichineloză este interzisă consumului uman şi se distruge într-o unitate autorizată de neutralizare, sub strict control sanitar veterinar.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite