Traşi pe sfoară cu spaţiul verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Cotoş, altături de nepotul său, Balasz Alex, la umbra unui arbust în Piata Mihai Viteazul.
Maria Cotoş, altături de nepotul său, Balasz Alex, la umbra unui arbust în Piata Mihai Viteazul.

Fiecărui clujean ar trebui să îi revină minimum 26 de metri pătraţi de spaţiu verde până la finele lui 2013. Reprezentanţii municipalităţii susţin că acum fiecărui clujean îi revin 20,29 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Arhitectul Adrian Borda,  membru în grupul de lucru al Planului Urbanistic General (PUG), cosideră că spaţiile verzi private nu ar trebui luate în calcul, doar cele publice. „Această cifră, de 26 de metri pătraţi, trebuie calculată doar cu referire la spaţiul public. Oricum ea este una minimă. Alte oraşe mari din Europa au spaţiu verde dublu pe cap de locuitor", a explicat Borda. Potrivit acestuia, odată cu noul PUG, Clujul va depăşi cei 26 de metri pătraţi prevăzuţi prin lege.

Şi reprezentanţii primăriei au ambiţii mari. „Ţinta este să ne apropiem de 30 de metri de spaţiu verde pătraţi pe cap de locuitor, din domeniul public. În 2013, clujenii vor avea cei 26 metri pătraţi prevăzuţi de lege", a declarat viceprimarul Laszlo Attila.

664 de hectare spaţiu verde public

Tot acesta spune că, în municipiu, există la ora actuală 1.423 de hectare de spaţiu verde, dintre care mai puţin de jumătate, 664 de hectare sunt proprietăţi publice, iar restul sunt proprietăţi private. Spaţiul verde propus în PUG, pentru următorii zece ani, este de 3.483 de hectare.

Pentru a suplimenta locurile verzi din oraş, primăria speră să transforme cât de curând pădurile Hoia şi Făget în păduri-parc, cu acces public. „Aşteptăm de un an de zile să se rezolve problemele juridice. În Hoia avem dificultăţi legate de întăbulare, iar în Făget sunt întârzieri cauzate de revendicări", a explicat viceprimarul.

Membrii  grupului de lucru al PUG au identificat o altă zonă verde, în sudul Mănăşturului, o zonă de dezvoltare în est, pentru locuinţe colective, unde s-ar putea construi spaţii verzi şi o zonă triunghi, de cîteva zeci de hectare, de la Calea Ferată spre Cetăţuie şi spre Muzeul Etnografic.

Clujenii, chemaţi la raport de primărie

Pentru a se asigura că ajung la cei 26 de metri impuşi de lege, autorităţile iau în calcul şi spaţiile private ale locuitorilor oraşului. În prezent, la Cluj-Napoca este în lucru registrul spaţiilor verzi din oraş. Clujenii au la dispoziţie pe site-ul Primăriei un chestionar referitor la zonele verzi pe care le deţin, terenuri arabile, fâneţe sau livezi deţinute,  tipurile de arbori plantaţi sau plante cultivate, cu precizarea că aceste informaţii vor fi folosite  pentru o„imagine exactă şi reală a câţi metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor oferă Clujul", se menţionează pe site-ul primăriei.

Noţiunea de spaţiu verde nu se referă la proprietăţile private, ci doar la spaţiile publice cu acces nelimitat, potrivit Legii 24/2007.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite