Traseul mocăniţei Turda-Vidolm, la jumătatea drumului spre statutul de monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul Mocăniţei între Turda şi Vidolm va intra în patrimoniul naţional.
Traseul Mocăniţei între Turda şi Vidolm va intra în patrimoniul naţional.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj a primit de la compania S.A.A.F. S.A. Bucureşti toate documentele şi planurile liniei ferate înguste - mocăniţa Turda, judeţul Cluj-Vidolm, judeţul Alba.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj (DJCPN Cluj) a inspectat de mai multe ori acest obiectiv şi a întocmit un inventar amănunţit al şinei de cale ferată care mai există efectiv pe teren. Instituţia va apela şi la experţi atestaţi de către Ministerul Culturii pentru a face studiul istoric al traseului, a releveelor arhitecturale ale gărilor şi cantoanelor din judeţul Cluj, dar şi fotografierea pentru întocmirea fişelor de monument în perioada imediat următoare.

„Ne aflăm la jumătatea procedurii de clasare şi întocmire a documentelor necesare care vor fi înaintate Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Astfel, legat de această procedură de clasare, ea prevede, din momentul comunicării către proprietar, faptul că respectivul obiectiv îndeplineşte statutul de monument istoric pe o perioadă de 12 luni de la data declanşării procedurii de clasare", afirmă şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, istoricul Leonard Horvath.

De la Vidolm la Abrud, această linie îngustă de cale ferată este monument istoric, fiind trecută în patrimoniul naţional. Distanţa între Turda şi Vidolm este de 30 de kilometri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite