„Transylvania” ajunge la Cluj după 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa celor de la Iron Maiden te transpune, conform fanilor, în atmosfera Ardealului, văzut ca un tărâm întunecat, cu vampiri. Apărută pe albumul de lansare din 1980, piesa a creat o legătură aparte între formaţie şi provincia istorică. Organizatorii susţin că formaţia a acceptat să vină la Cluj şi pentru că oraşul se află în inima Transilvaniei.

„Iron Maiden to play «Transylvania» in Transylvania”, titra presa străină la aflarea veştii că celebra trupă britanică va concerta în Cluj. Chiar dacă „Transylvania“ nu se află pe lista de piese cântate în celelalte oraşe unde a ajuns până acum turneul „The Final Frontier“, organizatorii au anunţat că aceasta va fi cântată în deschiderea concertului.

„După cum fanii Maiden ştiu deja, Transilvania ocupă un loc special în istoria formaţiei (...) Transilvania pare locul firesc pentru o aniversare (turneul „The Final Frontier“ este realizat la 30 de ani de la primul album – nr), întrucât, în sfârşit, Iron Maiden reuşeşte să viziteze această provincie plină de atmosferă”, stă scris pe pagina web oficială a formaţiei, în anunţul despre concertul de la Cluj. Faptul este confirmat şi de Liviu Alexa, organizatorul concertului: „20% din acceptul lor a fost legat de faptul că evenimentul este la Cluj, în Transilvania”.

„Te pune în atmosfera Transilvaniei“

Piesa „Transylvania” a apărut pe primul album al Iron Maiden, în 1980 şi împlineşte anul acesta 30 de ani, în timp ce formaţia participă la turneu mondial de proporţii pentru promovarea celui de-al 15-lea  album  (The Final Frontier).

„Această piesă demonstrează faptul că nu e neapărat nevoie de cuvinte pentru a exprima ceva. Este una dintre puţinele instrumentale ale Iron Maiden şi se potriveşte de minune titlului, pentru că te pune în atmosfera Transilvaniei, aşa cum e percepută în cultura occidentală, ca un tărâm întunecat cu vampiri şi cu forţe oculte. E una dintre piesele mele favorite”, ne-a declarat Radu Vulpe, proaspăt absolvent la Poli din Zalău, un fan Iron Maiden.

Radu a început să asculte Iron Maiden de la 7 ani, pe nişte casete aduse din străinătate. Muzica l-a „modelat”, astfel încât acum cântă şi el într-o formaţie. Dar totul a început când, copil fiind, împreună cu fratele său se înregistrau la casetofon, încercând să imite muzica ascultată. Spune că duminică va fi de dimineaţa, de la 8:00 la locul concertului, pentru a putea prinde loc în faţa scenei.

Un alt fan Iron Maiden, Ioan Brînduşan, care a organizat mai multe concerte heavy metal la Cluj, e de părere că melodia este un instrument de promovare a regiunii foarte binevenit. „Mă bucură că există această piesă, şi că prin intermediul ei este promovată regiunea noastră, chiar dacă majoritatea o percep ca fiind o ţară întunecată, a vampirilor. Mi se pare foarte relevant faptul că Iron Maiden concertează în capitala Transilvaniei şi că au loc astfel de evenimente de anvergură şi în afara Bucureştiului”.

Cum s-a născut „Transylvania”

„Transylvania” este una dintre puţinele piese instrumentale din portofoliul Iron Maiden. Metaliştii au doar încă trei astfel de piese: „The Ideas of March”, „Genghis Khan”, „Losfer Words (Big ‘Orra)”. Piesa a devenit un clasic al genului heavy metal şi un „musai de avut” în audioteca oricărui iubitor al genului. „Ideea, la început, a fost să îi ataşăm acestei piese versuri. Iniţial a avut o linie melodică pentru vocalist, dar când am cântat instrumentalul a sunat într-atât de bine încât nu ne-am mai deranjat să îi compunem versurile”, spunea basistul Steve Harris, autorul piesei, într-unul dintre interviurile acordate de-a lungul timpului pe acest subiect. „Transylvania”s-a născut în 14 aprilie 1980, şi a apărut pe albumul de debut, intitulat „Iron Maiden”.

Care este legătura dintre Iron Maiden şi Transylvania?

Numele formaţiei Iron Maiden (tradus: fecioara din fier) provine de la un instrument de tortură medieval prezentat prin anii 70 într-o ecranizare de succes a romanului „Omul cu masca de fier“ de Alexandre Dumas. Instrumentul este o carcasă de forma unui corp uman, cu ţepuşe în interior, cu care se perforau victimele. Acesta ar fi fost folosit şi de contesa de origine maghiară Elisabeta Bathory, în secolul XVI, despre care se spunea că s-ar fi îmbăiat în sânge de fecioară pentru a-şi păstra tinereţea. Se spune că Elisabeta Bathory este personajul istoric care l-a inspirat pe Bram Stocker în scrierea romanului „Dracula”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite