Transmite jazz pe tot globul, din sufrageria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul clujean Ion Vintilă (75 de ani) are cea mai mare colecţie de jazz din ţară. El pune muzică din locuinţa lui, pe net, în cluburi din Israel, Noua Zeelandă, SUA sau Elveţia.

„Jazzul te împrieteneşte cu oricine", e convins Ion Vintilă, un clujean în vârstă de 75 de ani, medic legist de profesie şi un mare pasionat de jazz. Are cea mai mare fonovideotecă din ţară: peste 10.000 de concerte înregistrate şi mii de piese tacticos aranjate pe rafturi în dulapurile din sufrageria sa, unde, când intri, nici nu bănuieşti că se ascunde o astfel de comoară. Acolo stau discuri de vinil, unele din SUA, discuri de ebonită cu jazzul anilor 20 şi 30, originale şi cu concerte rare, până la CD-uri şi DVD-uri cu explicaţii detaliate legate de interpret şi piesele cântate.

Când marea cântă jazz

Unul dintre discurile sale, care îi este foarte drag, are o poveste aparte. I l-a adus o familie din Braşov care s-a întors cu o maşină Dacia din SUA. Discul a fost prezentat la radio în 1982 sau 1983. Piesele de pe discul de vinil, ce a trecut oceanul ca să ajungă în casa clujeanului, sunt interpretate de Ron Carter, un cunoscut jazzman, care acum are aproape aceeaşi vârstă cu clujeanul şi care va veni în luna mai a acestui an la festivalul de jazz de la Sibiu, unde Ion Vintilă va participa.

„Acum 30 de ani am mers la mare unde am întâlnit un american venit în vacanţă, la Costineşti. Soţia lui era româncă. Ne-am împrietenit şi am vorbit despre jazz. După acea vacanţă mi-a scris o dată că i-a plăcut pe litoralul românesc, că a fost frumos. Apoi nu am mai primit nicio veste de la el", povesteşte Pitty.

Asta până într-o zi de sâmbătă, la ora 16.00, când pe strada Baba Novac, unde locuia tatăl lui Ion Vintilă, un reputat medic clujean, doi oameni cu o Dacie au sunat la uşă. Pitty era medic legist la Zalău şi, în acea sâmbătă, a venit în vizită la tatăl său din Cluj-Napoca. „Bună ziua! Aici locuieşte Ion Vintilă, căruia i se mai spune şi Pitty? Da, am zis eu surprins. Nu înţelegeam de ce mă caută. Mi-au spus că au pentru mine o atenţie din partea unui amic pe care l-am cunoscut la Costineşti. Mi-au mai zis că sunt din Braşov şi au fost în vacanţă în SUA unde un american i-a auzit vorbind româneşte şi i-a oprit. I-a întrebat dacă trec prin Cluj la întoarcere şi le-a dat un disc de vinil cu Ron Carter", mărturiseşte Ion Vintilă.

Pasiunea pentru jazz l-a făcut să traverseze Atlanticul. În 2007 a aflat de pe internet că Ron Carter concertează la "Blue Nut" în Manhattan, New York. A mers. "Am aflat de pe internet că are un concert la New York. M-am dus. Am vorbit cu el, am şi un autograf de la jazzman. Nu m-am gândit niciodată că mă voi întâlni cu Ron Carter şi voi da mâna cu el", afirmă Pitty.   

Unele înregistrări le-a procurat de la ambasada SUA din Bucureşti, împrietenindu-se cu cineva de acolo.

Transmite live în cluburile de pe glob

În sufrageria sa are un pian la care cântă, dar şi un laptop la care se conectează cu pasionaţi de jazz din toată lumea. De patru ani face parte dintr-o asociaţie de profil, Jazz Paradise. Tot de atunci are colaborări cu cluburi de jazz din Israel, Noua Zeelandă, SUA, Germania, Norvegia, Elveţia etc. De pe laptopul său intră în direct şi transmite piese de jazz. „Transmit două ore în unele zile. Cam 20-40 de minute din timp îl aloc discuţiilor despre acele piese", explică doctorul jazz.

Medicul vrea ca toată munca sa, ca miile de discuri, CD-uri şi DVD-uri să le doneze unei fundaţii care să-i poarte numele, fundaţie la care să aibă acces toţi care ştiu să aprecieze frumuseţea jazzului.

Prieten cu Johnny Răducanu


Ion Vintilă s-a născut într-o familie de intelectuali. Mama sa a fost prim-balerină la Opera din Cluj, iar tatăl un reputat medic. A absolvit şi un liceu de muzică, însă familia a hotărât ca el să devină doctor. Viaţa lui Pitty pare desprinsă dintr-un film. Jazz-ul era considerat o muzică reacţionară de comunişti. Pasiunea pentru jazz şi firea lui nonconformistă, care l-a făcut să vorbească deschis împotriva comunismului, i-au adus o condamnare de 15 ani de închisoare, din care a făcut şapte, fiind graţiat. Însă pasiunea pentru jazz nu a murit. Unul dintre prietenii săi buni a fost marele cântăreţ Johnny Răducanu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite