Transilvania, promovată în capitala SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vernisajul expoziţiei la Ambasada României din Washington.
Vernisajul expoziţiei la Ambasada României din Washington.

Moştenirea culturală a spaţiului intracarpatic este expusă la Ambasada României de la Washington. În perioada 14-31 octombrie, fundaţiile Mihai Eminescu şi Raţiu, în parteneriat cu Ambasada României la Washington, expun la sediul acesteia o expoziţie inedită de fotografii, intitulată „Transilvania - patrimoniu şi viitor".

Expoziţia este alcătuită din 22 de panouri cu fotografii din Transilvania, mai ales din satele săseşti, reprezentând biserici fortificate, case vechi, precum şi peisaje ale zonei. „Ineditul expoziţiei constă în faptul că panourile pe care au fost expuse fotografiile sunt din pânză ţesută manual, de ţărăncile din satele unde au fost făcute pozele. În plus, pânzele au fost montate pe suporturi din fier forjat, pe care le-au confecţionat cei care au absolvit cursurile de meşteşuguri organizate de trust", spune Alina Scholtes, responsabil comunicare din cadrul Fundaţiei Mihai Eminescu.

Succes transilvănean peste Ocean

La vernisajul expoziţiei de la Ambasada României la Washington au fost prezenţi Adrian Vieriţa, ambasadorul României în SUA, Jessica Douglas-Home, preşedintele Fundaţiei „Mihai Eminescu", Dominick Chilcott, din partea Ambasadei Britanice, precum şi Caroline Fernolend, vicepreşedintele fundaţiei. „Nu ne-am aşteptat să avem un public atât de numeros. Au venit peste 70 de persoane. Mulţi nici măcar nu ştiau de aceste fundaţii şi au fost surprinşi de frumuseţile Transilvaniei, precum şi de activitatea noastră", subliniază Alina Scholtes.

„Scopul acestei expoziţii este acela de a promova identitatea culturală a Transilvaniei şi, de ce nu, a României", mai spune reprezentantul Fundaţiei Mihai Eminescu.

Premieră pentru România

Inedita expoziţie a luat naştere anul trecut şi a marcat împlinirea a zece ani de la înfiinţarea Fundaţiei Mihai Eminescu. La baza fundaţiei, stau trei oameni: jurnalistul Jessica Douglas-Home, prinţul Charles de Wales şi Caroline Fernolend, originară dintr-unul din satele cuprinse în proiectul „Satul de sine stătător", Viscri. De altfel, Caroline Fernolend a fost o perioadă şi consilier al Primăriei Buneşti, de care ţine şi Viscri. În perioada anilor '80, Jessica Douglas-Home a vizitat împreună cu soţul ei ţările comuniste, încercând să înlesnească comunicarea dintre cei fugiţi peste hotare şi cei rămaşi acasă. „După Revoluţie, jurnalistul britanic s-a întors în România cu alt scop: acela de a-i ajuta pe români să-şi păstreze şi întreţină moştenirea culturală unică în lume primită de la strămoşi", explică Alina Scholtes.

Fundaţia Mihai Eminescu a lansat, în premieră pentru România, un proiect inedit, într-un sat din judeţul Sibiu - Alma Vii. Este vorba de primul centru de formare tradiţională din România. „În decursul celor aproape 11 ani de când a luat fiinţă, fundaţia a derulat peste 600 de proiecte, în 25 de sate şi patru oraşe din toată Transilvania. Practic, fundaţia alege câte un sat valoros din punct de vedere al moştenirii culturale şi, dacă obţine acceptul comunităţii, purcede la renovarea şi restaurarea unor obiective istorice", explică reprezentantul fundaţiei.

„Acum, lucrăm la ceva nou până şi pentru noi. Am demarat un proiect într-un sat de 350 de locuitori din judeţul Sibiu - Alma Vii, care nici măcar nu apare pe hartă. Aici, am renovat în întregime o şcoală veche şi am transformat clădirea în primul centru de formare tradiţională din România", spune reprezentantul Scholtes.

Urmează inaugurarea

Centrul va fi inaugurat oficial la finele lunii noiembrie şi va sta la dispoziţia tuturor celor interesaţi din ţară în a deprinde arta meşteşugurilor populare. „Se pune accent pe deprinderea tehnicilor tradiţionale, dar se vor organiza şi cursuri de agroturism. În plus, din noiembrie, centrul va dispune şi de un birou de informare turistică cu privire la obiectivele turistice din zonă care merită a fi vizitate. Important de subliniat este faptul că la cursurile centrului se pot înscrie persoane venite din absolut toate colţurile ţării", încheie Scholtes.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite