Cluj: Turda domină piaţa lacurilor sărate din Transilvania (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru amatorii de băi sărate, dar şi de peisaje montane sălbatice, zona Turda este cea mai bună opţiune pentru petrecerea sfârşitului de săptămână.

Sejurul la Turda poate începe fie la băile sărate tradiţionale, fie pe Valea Durgăului, şi poate fi completat cu grădina zoologică, vestigiile romane şi un restaurant cu rezonanţe holywoodiene. Băile Sărate au fost deschise încă din luna mai. Ştrandul este zilnic aglomerat, având în vedere că până astăzi, era singurul bazin amenajat din judeţ, lacurile din Cojocna şi Dej fiind în curs de modernizare.

În spaţiile largi neamenajate, turiştii recurg la nămolul aflat în exces, cu care îşi ung trpurile. În spatele ştrandului, cei mici pot vedea animalele de la Grădina Zoologică. Masa poate fi luată fie la chioşcurile din incinta băilor, fie la restaurantul Dracula din centrul oraşului. Unitatea de alimentaţie publică a fost ridicată inspirându-se din decorul medieval al cetăţilor lui Vlad Ţepeş.

Ultimul weekend cu baie gratis

Amatorii de băi foarte sărate nu au mai avut răbdare să aştepte deschiderea oficială a lacurilor de pe Valea Durgăului, situate în spatele Salinei, reprogramată pentru începutul săptămânii viitoare. Zilnic, zeci de turişti testează calitatea apei. Cel mai solicitat este lacul nr. 5, denumit Lacul Doctorilor sau Lacul Sulfuros. Lacurile s-au format prin prăbuşirea minelor de sare romane.

Cel mai adânc are aproape 50 de metri. În urma lucrărilor de amenajare, au fost comasate primele două lacuri, Carolina şi Durgău, dar cel de-al treilea, Lacul Rotund a secat. Au rezultat două lacuri cu amenajări de balustrade de lemn, Sulfuros şi Lacul Ocnei, cu o plajă de nisip fin şi un pavilion cu duşuri şi chioşc cu sucuri răcoritoare. Se fac ultimele amenajări pentru inaugurare, s-au montat gardurile de sârmă şi ultimele piese la scările din lemn.

Biletele de intrare vor fi la fel ca la restul ştrandurilor şi la Salină, 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Turiştii pot observa pe platoul exterior coralii de apă sărată, unici în zonă şi pot testa nămolul abundent.

Lucrările de modernizare a lacurilor fac parte dintr-un proiect mai amplu, finanţat din bani europeni, cu suma de şase milioane de euro. Pe lângă lacurile sărate, proiectul vizează şi modernizarea Salinei. Aici sunt în curs de montare două lifturi înalte, până la nivelul minei Terezia, este săpat un amfiteatru în sare, se amenajează un teren de sport, iar lacul interior va fi brăzdat de bărci. „Restul lucrărilor din Salină vor finalizate până la sfârşitul lunii octombrie”, ne-a declarat Ovidiu Mera, directorul Salinei.

Cu bicicleta pe zidurile Potaissei


Pasionaţii de istorie se pot plimba printre ruinele cetăţii romane Potaissa, ridicate în urma cu circa două milenii, pe Dealul Cetăţii din vestul municipiului Turda. Săpăturile efectuate în urmă cu două decenii au scos la suprafaţă mai multe secţiuni din vechea cetate, dintre care se pot observa urme ale canalizării, încăperi de locuit şi cuptoare. Tăbliţe cu inscripţia Legiunii a V-Gemina avertizează trecătorii asupra secţiunii în care se află. În lipsa unor ghizi calificaţi, copiii din cartier oferă cu generozitate amănunte despre ultimele săpături ale arheologilor. Ca să nu-şi piardă antrenamentul, puştii mai îndrăzneţi fac salturi spectaculoase, de genul sportului extrem parkour, şi curse cu bicicletele printre zidurile şi tunelurile scoase la suprafaţă. Mihai Bacalu

Autostradă printre stânci şi rezervaţie

Împrejurimile municipiului Turda oferă iubitorilor de căţărare şi relaxare cele mai bune oportunităţii. Despărţite de şantierul autostrăzii Transilvania, Cheile Turzii şi ale Turului pot fi străbătute pe jos, în circa două ore fiecare, atât pe creastă, cât şi pe firul apei care le străbate. Pereţii verticali din cele două zone sunt căutate de alpinişti, având un grad de dificultate ridicat. Apele au săpat în timp forme din cele mai ciudate din stânci, pe care fără prea multă fantezie le poţi compara cu organe ale corpului uman. Copacii ascund pe versanţii abrupţi intrări în zeci de peşteri populate cu lilieci. Dacă la Cheile Turzii sunt numeroase amenajări care fac vizita mai confortabilă, Cheile Turenilor sunt extrem de sălbatice.

Peşteri şi turbine eoliene

Cheile Turzii oferă posibilitatea cazării într-un hotel, poţi servi masa la restaurant, poţi străbate firul pârâului Hăşdate, pe cei trei km, pe podeţe şi cărări şlefuite, în căutarea celor peste 60 de peşteri şi a celor peste 1000 de specii de plante, iar de pe versanţii abrupţi înalţi de peste 300 de metri, sportivii se aruncă frecvent în hău cu parapantele.

Peisajul din Cheile Turului este mai puţin alterat de intervenţia omului, fiind cunoscut ca o rezervaţie naturală sălbatică. Pârâul Racilor curge pe circa doi km pe sub stâncile de 150 m înălţime, şi cele circa 30 de peşteri. Doar cele patru turbine eoliene care zac abandonate la intrarea în defileu, de către omul de afaceri Silviu Prigoană, mai tulbură peisajul sălbatic al stâncilor. Iar dintr-un anumit unghi, două cabane de la ieşirea Turului dintre stânci anunţă intervenţia omului.

"Adevărul de Seară" vă va prezenta, săptămânal, destinaţiile turistice din judeţul Cluj.

Transmite-ne prin intermediul Yahoo! Messenger care crezi că sunt cele mai potrivite locuri pentru petrecerea unui weekend în judeţul Cluj

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite