Cluj: Afaceri cu bani de pe Autostrada Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Afaceri cu bani de pe Autostrada Transilvania
Cluj: Afaceri cu bani de pe Autostrada Transilvania

Localnicii din Gilău şi Petreştii de Jos vor să investească în agroturism, tâmplărie şi în afaceri cu închirieri de ATV-uri . Sătenii care au fost expropriaţi pentru terenurile din calea Autostrăzii Transilvania au fost consiliaţi în afaceri.

Cursurile de afaceri pe care le-au luat 53 de clujeni din comunele Gilău şi Petreştii de Jos s-au încheiat în luna iulie, iar beneficiarii sunt pregătiţi să-şi demareze afacerile. Printre planurile lor se numără investiţii în agroturism, ateliere de tâmplărie, creşterea animalelor, un centru de închiriere de ATV-uri, un parc de agrement sau un magazin alimentar.

Proiectul desfăşurat în trei localităţi din Cluj şi una din Bihor îşi propune să continue din acest an printr-un proiect finanţat prin fonduri europene în patru localităţi din judeţele Cluj şi Sălaj.

Unii s-au pierdut pe drum

După opt săptămâni de cursuri oferite grupului de 53 de localnici, specialiştii Fundaţiei Danis le-a oferit consultanţă individuală pentru cei 25 de clujeni interesaţi să investească banii primiţi ca despăgubire pe terenurile pe unde trece autostrada sau cei obţinuţi din alte surse.

În cele 140 de ore de consultanţă, aceştia au fost sfătuiţi despre cum să-şi planifice sau să obţină fondurile pentru afacere şi paşii efectivi pentru demararea şi administrarea acesteia. Rezultatul s-a concretizat în 15 planuri de afaceri în domeniul agroturismului, tâmplăriei, creşterii animalelor, construcţiilor. Alţii şi-au plănuit să realizeze un parc de agreement sau să deschidă un magazine alimentar.

„Au fost care au renunţat pe parcurs, dar cei 25 au dorit să continue cursurile în etapa a doua şi capacitatea proiectului cam aceasta a fost, de maxim 15”, a spus preşedintele Fundaţiei Danis, Cordelia Bădescu.

ATV-uri la Cheile Turzii

Mihaela Morovan din Petreştii de Jos nu s-a aflat printre norocoşii ale căror terenuri au fost expropiate. A participat totuşi la cursuri şi cu ajutorul informaţiilor pe care le-a primit acolo şi-a inaugurat în luna iulie o firmă de închirieri de ATV-uri la Cheile Turzii.

„Fondurile au fost în parte bani adunaţi, de la părinţi, iar cele trei ATV-uri le-am cumpărat în leasing”, spune Mihaela Morovan. Ideea le-a venit pentru că locuiesc chiar la poalele Cheilor Turzii. „Am văzut că destul de multă lume vizitează zona şi unii veneau chiar cu ATV-uri. Am zi să încercăm şi noi ceva”, a adăugat Morovan.

Unii şi-au cumpărat maşini

Mihaela Morovan spune că o bună parte dintre cei care au primit bani pe expropieri s-au apucat să-şi cumpere maşini sau să-şi repare casele. „Banii s-au dus şi nu au venit alţii după ei. Cam acolo au fost investiţiile de la noi din localitate”, spune Mihaela Morovan.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele de mai jos

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite