Cluj: Omar Bhatia: „Ajuns în Transilvania am crezut că m-am întors în timp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Omar Bhatia: „Ajuns în Transilvania am crezut că m-am întors în timp”
Cluj: Omar Bhatia: „Ajuns în Transilvania am crezut că m-am întors în timp”

Omar Bhatia, un apreciat artist scoţian, în vârstă de 23 de ani, a rămas impresionat de Ardeal. Studentul s-a întors recent în ţara natală, după ce timp de câteva luni a urmat cursurile Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, graţie unei burse Erasmus.

Tânărul este autorul a peste 20 de picturi de top recunoscute în Scoţia şi are o galerie cu lucrări pe site-ul celebrei galerii Saatchi din Marea Britanie, unde sunt expuse cele mai cunoscute opere de artă ale unor artişti precum Picasso sau Dali.

Licenţiat în artă şi design la University of Dundee din Scoţia, Omar povesteşte, într-un interviu acordat zilele trecute unui ziar scoţian, că a ales să vină în România deoarece Franţa, Italia şi Grecia nu l-au impresionat atât de mult ca Transilvania, despre care credea că e un tărâm imaginar, datorită legendelor legate de vampiri şi Dracula.

Crede că a călătorit în timp

„Transilvania a fost singura regiune dintr-o ţară din Europa de Est de pe lista mea, dar nu am fost sigur că acesta este un loc real. Am crezut că a totul e ficţiune”, povesteşte tânărul. Dorinţa de a vizita ţara noastră i-a fost alimentată şi mai mult de faptul că, spune el, nu a găsit foarte multe informaţii pe internet cu privire la Transilvania.  „Când am ajuns acolo am crezut că m-am întors în timp”, mai spune artistul.

Deşi nu era foarte mulţumit de ţara sa înainte să vină în România, tânărul s-a întors acasă cu o altă impresie. „Am fost într-o cafenea unde nota de plată am achitat-o înainte de a pleca, ceea ce mi-a inspirat încredere şi respect, lucru cu care nu te prea întâlneşti în Marea Britanie”, a povestit Omar.

El a locuit în Cluj-Napoca, despre care nu a uitat să spună câteva cuvinte. „Oraşul se ascunde la poalele munţilor Carpaţi, despre care se spune că deţin ultima sălbăticie neexplorată din Europa. Munţii oferă oraşului o atmosferă greu de descris”, a adăugat tânărul.

A scris o carte despre Transilvania

Omar s-a întors din „ţara de vampiri” cu gândul de a scrie o carte despre tărâmurile pe care le-a cutreierat. Opera sa, intitulată „Refugiat de realitate”, conţine şi ilustrate cu picturile pe care le-a realizat aici. „Iubesc faptul că în Transilvania orice lucru este însufleţit”, consideră tânărul. Notiţele pe care le-a cules în timpul şederii sale în Transilvania au fost adunate într-un mic carneţel, ale cărui pagini au fost fotografiate şi postate pe internet, unde pot fi găsite şi acum.

Tânărul va organiza, luna aceasta, o expoziţie în Renfrewshire, una din cele 32 de regiuni ce compun Scoţia şi cea în care s-a născut el, pentru ca locuitorii de aici să aibă ocazia de a vedea ce a realizat în ultimii doi ani. Vor fi incluse şi lucrările făcute în Ardeal.

Galerie importantă din Anglia

Saatchi este o galerie londoneză de artă contemporană deschisă de Charles Saatchi în 1985 pentru ca colecţia proprie să fie văzută de public.Galeria a avut o importantă influenţă asupra artei din Anglia, de la deschidere. Galeria a fost implicată în mai multe controverse media, stârnind reacţii critice.

Mulţi artişti care expun în galerie nu sunt cunoscuţi de publicul general şi nici chiar de specialişti, Saatchi, devenind treptat o rampă de lansare pentru tinerii artişti.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite