Traian Săvinescu a adus „Muzicanţii din Bremen“ la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Săvinescu
Traian Săvinescu

Şi-a început cariera ca profesor de chimie, însă împlinirea şi-a găsit-o regizând teatru de păpuşi. La al 60-lea an din viaţă, atât al său, cât şi al Teatrului Puck, a adus clujenilor o piesă de excepţie.

Prima dată s-a îndreptat spre cariera didactică. A fost profesor de chimie în mai multe localităţi. În stagiul de la ţară, din Maramureş, a descoperit pasiunea pentru film. Când a revenit la Cluj, a trecut spre carierea artistică. S-a angajat ca şi corist în Corul Filarmonicii. Diploma de regizor de operă l-a ajutat să ajungă la Teatrul de Păpuşi Puck.

Avea antecedente, montase o piesă la Teatrul de Stat din Turda, când era încă doar profesor de chimie. Nu a tratat superficial profesia de dascăl: „Acolo eu dau examen pe scenă”. Încearca să condimenteze limbajul, chiar şi când subiectele nu erau foarte atractive: „Am găsti un mod de exprimare pigmentat, cu referiri culturale”.

A reuşit să convingă mulţi copii de ţărani să se ducă la liceu la oraş. Acum are o jumătate de normă la o şcoală gimnazială din Gârbău, aproape de localitatea în care şi-a construit casă, în afara Clujului.

Cea mai mare realizare din cariera sa o consideră proiectul demarat privind festivalul internaţional de păpuşi: „A fost ieşirea noastră în lume. Poţi să vezi şi să fii văzut”. Are o părere bună despre şcoala românească de teatru, chiar dacă în ultimii ani s-a cam exagerat cu numărul absolvenţilor.

A montat „Muzicanţii din Bremen“

A montat recent piesa „Muzicanţii din Bremen“, o adaptare după basmul omonim al fraţilor Grimm. Consideră că nu este o întâmplare că această piesă e montată în anul în care împlineşte 60 de ani, vârstă pe care o face şi teatrul: „Poate că aşa este dat să avem destinul legat unul de altul”. A intervenit în basmul clasic, internaţionalizând subiectul şi introducând şi nişte muzicanţi români în scenariu.

Nu o consideră cea mai valoroasă piesă din cele peste 30 de titluri pe care le-a montat. Crede că mai are ceva de spus în domeniu. Doreşte să monteze şi la Cluj o operă pentru păpuşi. La Baia Mare a pus în scenă Hansel şi Gretel şi Spărgătorul de nuci. Are o mulţime de amintiri plăcute din acest domeniu. A ajuns cu una din piese, montate la Teatrul din Baia Mare, la festivalul mondial de animaţie de la Ujgorod- Ucraina, în octombrie 2008.

Pentru că unul din actori s-a îmbolnăvit a fost solicitat de organizatori să ajute şi la mânuirea păpuşilor. Au dus spectacolul la capăt, pentru care a primit premiul pentru regie. A obţinut premii şi pentru trupa de umor, pe care a pregătit-o înainte de Revoluţie - Solaris.

Profil
NĂSCUT. 16 ianuarie 1950, Arad
STUDII. Facultatea de Chimie – Universitatea Babeş-Bolyai, Academia de Muzică- regie de spectacol
EPERIENŢĂ. profesor de chimie la Borşa- Maramureş, Cluj, Gârbău, corist, regizor de teatru, director
FAMILIE. căsătorit, doi copii

Îi place
Îi place ceea ce face. De asemenea, îi plac natura şi animalele, relaxarea la casa de la ţară, unde s-a mutat, preferând să renunţe la apartamentul de la bloc. „După plecarea copiilor am rămas ca doi guguştiuci la etajul patru al unui bloc din Zorilor”, spune regizorul. Îi plac repetiţiile pentru spectacole.

Nu îi place
Că unii fac compromisuri pentru a atrage spectatori. Invazia de nuditate şi vulgaritate în artă. „De ce trebuie să foloseşti termeni vulgari în spectacolele de teatru şi în toate genurile artistice, când în străinătate aceste tendinţe tendinţe s-au consumat de peste 15 – 20 de ani”, a explicat regizorul.     

Ce s-a schimbat în teatrul de păpuşi în ultimii ani şi până unde poate merge modernismul?
Experimentele se transformă în lucruri obişnuite, cum a devenit mânuirea la vedere. S-a ajuns totuşi aproape de limită, la tehnica digitală şi tridimensională. Totuşi nu totdeauna tehnica de vârf implică şi realizarea din punct de vedere artistic.

Care este diferenţa între actorul de teatru pentru adulţi şi cel pentru copii?
E o preconcepţie. Un actor este un actor, indiferent că-i la păpuşi. În vezi la teatrul de păpuşi dar îl poţi vedea, apoi, şi într-un rol principal la Naţional. La teatrul de păpuşi are în plus abilitatea mânuirii păpuşilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite