Tragedii la Cluj: De ce se sinucid aşa de tineri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debusolarea, eşecurile, nesiguranţa zilei de mâine şi/sau senzaţia de abandon sunt posibile cauze care au dus la sinuciderea a doi studenţi în numai câteva zile. De vineri şi până ieri, doi studenţi la Cluj şi-au pus capăt zilelor aruncându-se de la înălţime. Cauzele care îi determină pe tineri să îşi ia viaţa pot fi diverse, dar au ca numitor comun decepţia, spun specialiştii consultaţi de „Adevărul”.

Ionuţ Fărcaş şi-a luat viaţa la numai 20 de ani, sărind ieri dimineaţă de pe geamul oficiului de la etajul 8 al Căminului XVI, din campusul clujean Hasdeu. Din primele cercetări ale poliţiei, reiese faptul că tânărul a ajuns la cămin în jurul orei 5.00, iar la scurt timp s-a aruncat de la etaj. Originar din Dej, Ionuţ era student în anul I la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Înainte de a se sinucide, studentul le-a trimis un sms părinţilor săi.  „Vă rog să mă iertaţi pentru ce am făcut”, le-a scris acesta în mesaj, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.


Nimeni nu îşi explică gestul tânărului. „Am vorbit cu colegii săi, care mi-au spus că studentul nu a consumat băuturi alcoolice aseară. A fost un student bun, activ, optimist şi se implica mult în activităţi de voluntariat”, a spus Tiberiu Fărcaş, reprezentant al biroului de presă al USAMV.
Gestul lui Ionuţ i-a consternat pe colegii săi. „Ştiu că ieri (luni - n.r.) era foarte bine dispus şi făcea glume cu noi. Nu ştiu cum s-a putut întâmpla aşa ceva”, a comentat pe www.adevarul.ro una dintre colegele sale.

Adio pe Facebook

La fel de şocantă a fost şi sinuciderea lui Sergiu Comşa (22 de ani), student la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Acesta s-a aruncat de pe acoperişul unei clădiri de birouri din Alba Iulia, vinerea trecută. Tânărul a anunţat pe reţeau de socializare Facebook că îşi va pune capăt zilelor, într-un comentariu postat pe pagina unei prietene, care era „dezamăgită de viaţă”. „Totul se va sfârşi într-o bună zi, depinde de tine care”, a postat Sergiu pe pagina acesteia. La scurt timp a părăsit biroul în care lucra la un proiect pentru şcoală, s-a urcat pe acoperişul clădirii, s-a dezbrăcat şi a sărit în gol. Lângă haine a lăsat un bilet de adio: „Nu vă mai prostiţi şi treziti-vă, trăiţi şi bucuraţi-vă de împrejurimi, nu le distrugeţi. Nu există rai, nici iad, există doar suflet. Simţiţi-l!“.

Fără perspective

De ce oameni pentru care viaţa este abia la început aleg să o termine chiar înainte de a o simţi cu adevărat? Psihiatrul Traian Neamţu, de la Laboratorul de Sănătate Mintală Cluj, crede că debusolarea este principala cauză ce duce la sinucidere în rândul tinerilor. „Tinerii sunt dezorientaţi, fără să aibă un scop, o motivaţie în viaţă. Nu au perspectiva întemeierii unei familii sau a unui loc de muncă”, este de părere Neamţu.
O altă cauză care poate sta la baza acestor gesturi sinucigaşe ar putea fi frustrările survenite în urma unui abandon, fie că este vorba de părinţi ori de iubită. De asemenea, eşecurile, dar şi greutăţile materiale pot duce la gesturi disperate. „Tinerii sunt foarte afectaţi de lipsurile materiale, ei sunt cel mai uşor influenţabili”, completează medicul Traian Neamţu.
Psihologul Lucia Alb spune că fiecare persoană care se sinucide găseşte o justificare pentru fapta sa. „Orice comportament are o justificare în mintea omului, îţi aduce un beneficiu inconştient”, spune psihologul. Despre biletul de adio al lui Sergiu Comşa, psihologul crede că acesta nu putea avea rădăcini în realitatea imediată. „Raportarea de sine cu cealaltă lume nu este sănătoasă. Este o prostie, nu poţi să schimbi lumea peste noapte”, a declarat aceasta.
În ceea ce priveşte gestul tânărului Ionuţ Fărcaş, psihologul este de părere că acesta a avut un moment de rătăcire. „În general, sinuciderile în rândul tinerilor pornesc de la decepţia în  dragoste. Eu cred că acest băiat a avut o scăpare, s-a înfuriat foarte tare. Probabil a avut un moment în care s-a simţit singur”, a evidenţiat psihologul.

„Tinerii sunt dezorientaţi, fără să aibă un scop, o motivaţie în viaţă. Nu au perspectiva întemeierii unei familii sau a unui loc de muncă”
Traian Neamţu
psihiatru

„Eu cred că acest băiat a avut o scăpare, s-a înfuriat foarte tare. Probabil a avut un moment în care s-a simţit singur”
Lucia Alb
psiholog

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite