Totul despre cele o mie de locuri de muncă care nu se ocupă niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful AJOFM susţine că şomerii concurează şi cu cei 75% dintre angajaţi care vor să-şi schimbe locul de muncă.
Şeful AJOFM susţine că şomerii concurează şi cu cei 75% dintre angajaţi care vor să-şi schimbe locul de muncă.

În evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj apar, constant, aproximativ o mie de locuri de muncă vacante. În timp ce şomerii se plâng că nu îşi găsesc un job, unii angajatorii spun că este foarte greu să găsească muncitori calificaţi.

Valentina Raţ îşi caută, fără success, un loc de muncă de anul trecut. Pentru că nu a avut noroc, a urmat şi un curs de asistente şi spune că e ultima şansă să devină salariată. Clujeanca de 36 de ani are o fată în întreţinere şi până acum a avut parte doar de perioade de probă neplătite. „Am fost şi la Oncologie, unde am început de jos, ca îngrijitoare şi nu am căpătat niciun ban. Numai voluntariat am făcut de anul trecut, ori m-au ţinut câte o săptămână, ori m-au respins. M-au trimis şi la <<Central>>, dar acolo nu am am fost bună pentru că vor doar fete tinere. Efectiv am vrut să-mi tai venele, nu mai ştiu ce să fac", povesteşte femeia. Acelaşi ghinion în găsirea unui loc de muncă îl are şi Radu Borlovan, care îşi caută un loc de muncă de două luni. Deşi are patru ani de exeperienţă în domeniu construcţiilor, nu găseşte nicio companie dispusă să-l angajeze: „Am lucrat la cineva în construcţii, dar ăla a fugit în Italia cu banii, eu am luat ţeapă. Acum lucrez câte o lună şi şefii îmi spun că n-au bani să mă plătească. Eu sunt fierar-betonist, dar m-aş duce oriunde să lucrez".

965 de slujbe vacante

Aceste situaţii par neverosimile, dacă luăm statistica de săptămâna trecută de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj (AJOFM), în care se arată că în judeţul Cluj erau disponibile 965 de locuri de muncă, adică cu 42 de posturi mai mult decât în Bucureşti. Dintre acestea, 122 sunt destinate muncitorilor necalificaţi, 28 inginerilor şi subinginerilor şi 43 agenţilor de securitate. De asemenea se caută 44 de spălători vehicule, 29 de manipulanţi marfă, 15 telefonişti şi 13 dulgheri. Statistica a fost aproximativ identică în ultimele luni. Mai mult, în oferta AJOFM Cluj, figurează şapte posturi de fierar betonist. Totuşi, Radu Borlovan spune că ori de câte ori sună la un loc de muncă vacant i se spune că oferta nu mai e valabilă.

„Oamenii preferă să stea în şomaj"

De cel puţin şase luni, oferta joburilor în domeniul confecţiilor este constantă. De exemplu, săptămâna trecută erau 94 de posturi vacante pentru meseria confecţioner-asamblor articole din textile, 73 pentru muncitorii necalificaţi în industria confecţiilor, plus câteva zeci pentru muncitori în domeniul confecţiilor din piele. Marco Tempestini, proprietarul unei firme de textile cu sediul la Cluj, spune că o mare parte dintre şomeri se complac în situaţia aceasta pentru că salariile în domeniu sunt mici. Un muncitor necalificat primeşte salariul minim pe economie, iar angajaţii model abia ajung la 1.200 de lei. „Am vorbit cu oamenii mei de la resurse umane şi mi-au spus că potenţialii angajaţi preferă să stea în şomaj cu cinci milioane decât să lucreze pentru câteva sute de lei în plus. E greu de găsit oameni şi cei care vin nu stau, e mare fluctuaţia de personal", explică Tempestini.

Slujbe scriptice

Iosif Pop, preşedintele grupului financiar IMO, spune că nu aşteaptă să aibă candidaţi competenţi din bazele de date ale AJOFM. „Eu n-am nicio altă explicaţie decât că sunt joburi scriptice, eu când am un post liber sunt preocupat să-mi recurtez oamenii. Nu ştiu altă cale decât prin cunoştinţele mele sau site-uri. La AJOFM le declar de fiecare dată, dar nu m-a sunat nimeni să-mi spună că sunt oameni pentru poziţiile libere", afirmă Pop. De cealaltă parte, Daniel Don, şeful AJOFM Cluj, spune că situaţiile acestea apar pentru că oamenii nu ştiu să-şi negocieze postul. „În primul rând, nu au cum să-şi negocieze pentru că nu sunt mai multe joburi şi pentru că nu sunt calificaţi, ei nu pot demonstra că sunt pregătiţi pentru acel domeniu. În condiţiile astea angajatorul îşi permite să încheie contracte aşa cum vrea el", susţine Don. Mai mult, şeful AJOFM spune că şomerii concurează şi cu cei 75% dintre angajaţi, care vor să-şi schimbe locul de muncă. Acest lucru îi pune într-o poziţie inferioară pe şomeri pentru că cei ce au un loc de muncă sunt consideraţi o achiziţie mai bună.

Se recrutează pe alte căi

Avocatul Constantin Iordăchescu spune că nicio companie nu are vreun avantaj dacă declară locuri de muncă vacante. „Există obligaţia de raporta locurile de muncă disponibile, iar nerespectarea atrage sancţiuni contravenţionale. Probabil că angajatorii care dau anunţ la AJOFM îşi recrutează forţă de muncă în alt sistem", susţine avocatul. În ceea ce priveşte posturile vacante în domeniul construcţiilor, Oviudiu Stan, proprietarul Gold Estate Imobiliare şi preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român, spune că ele sunt reale, dar că forţa de muncă nu e calificată. „Acum se grăbeşte toată lumea să finalizeze lucrările, până nu dă îngheţul. Există un deficit major de personal, majoritatea meseriaşilor lucrează în afara ţării. Tocmai din această cauză prefer să lucrez pe antrepriză. În trecut aveam 300 de angajaţi, acum e mai benefic pentru mine să angajez firme pentru lucrările pe care le am", conchide Stan.

Clujul are peste 10.000 de şomeri

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică Cluj, în august 2011 a scăzut numărul şomerilor. Mai precis au fost înregistraţi 11.797 de şomeri, iar rata şomajului a ajuns la 3,5%, cu 2,5 procente mai puţin decât în august 2010. Numărul acestora va creşte în curând, întrucât circa 2.000 de angajaţi Nokia vor rămâne de din ianuarie 2012 fără slujbe.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite