Topul concurenţei la admiterea în facultăţile din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specializări precum ştiinţe politice, comunicare sau business sunt cele mai căutate anul acesta la admiterea în facultăţi. Specialiştii în resurse umane susţin că niciodată nu le-au fost solicitaţi absolvenţi de Ştiinţe Politice, o posibilă explicaţie a concurenţei crescute fiind faptul că facultatea este uşoară.

Câteva dintre facultăţile clujene şi-au încheiat deja perioada de înscrieri la admiterea de anul acesta, iar altele îşi vor închidere porţile înscrierilor mâine.

Jurnalişti, avocaţi, specialişti în afaceri sau psihologi, acestea sunt profesiile pe care doresc să le practice viitorii boboci ai universităţilor clujene, la finalizarea studiilor.

Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a înregistrat cea mai mare concurenţă la admitere, deşi aici absolvenţii de clasa a XII-a se mai pot înscrie până mâine.

Aici, concurenţa la nivelul facultăţii, potrivit statisticilor parţiale furnizate de reprezentanţii Universităţii „Babeş-Bolyai” este de 6,02 candidaţi pe un loc bugetat, faţă de 6,59, procentul înregistrat la finalul înscrierilor de anul trecut. Şi la Facultatea de Drept, s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului de candidaţi pe un loc bugetat, comparativ cu anul trecut.

Dacă la admiterea din 2010 au fost 6,46 de candidaţi pe loc, anul acesta pentru un loc la buget s-au bătut 5,7 candidaţi.

„Scăderea este nesemnificativă şi se datorează calendarului de admitere, diferit de cel de anul trecut, dar şi tendinţei demografice, care este într-o uşoară scădere”, a explicat Cristina Nistor, purtătorul de cuvânt la UBB Cluj.

13 candidaţi de 10, la Drept

La Facultatea de Drept, pe primele locuri au fost nu mai puţin de 13 elevi cu medii de admitere de 10, iar absolvenţii de liceu care au avut media de admitere sub 9,64 au fost admişi doar în regim cu taxă.  Şi cei care îşi doresc să devină specialişti în „Business” au dat piept cu o concurenţă de foc: 5,5 candidaţi pe un loc.

Aici, ultima medie de admitere, pentru un loc bugetat a fost 9,41. Cele mai căutate specializări în rândul universităţilor din Cluj sunt, însă,  adevărate „fabrici de şomeri”, susţin specialiştii în resurse umane.

„Eu nu ştiu ce sunt aceşti studenţi când termină facultatea, ce calificare au. Mie nu mi s-a cerut vreodată un absolvent de ştiinţe politice. Cei de la administraţie publică s-ar mai putea încadra, însă numărul posturilor libere este extrem de mic”, a explicat Liliana Graure, manager Manpower Cluj.

Mallul, cluburile şi facultăţile uşoare


Specialista în resurse umane a precizat că, în ceea ce priveşte absolvenţii de Drept, doar o medie între 5 şi 10% ajung să profeseze în domeniu.

„Mulţi zic <<ne ducem la facultate să avem şi noi o diplomă>>, dar nu se gândesc ce vor face ulterior cu ea. E o problemă de mentalitate. Niciun dirigente nu ne-a contactat, pentru a ne invita să vorbim la clasă despre piaţa muncii. Elevii preferă facultăţi uşoare, să fie toată ziua în mall, în cluburi, iar după ce termină, dacă se poate, să ocupe şi un post de directori”, a spus şi Daniel Don, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Muncă (AJOFM) Cluj.

Aşa se explică, cred cei doi specialişti în resurse umane, scăderea drastică a concurenţei la multe dintre specializările Universităţii Tehnice din Cluj. Este şi cazul celor care vor să se facă arhitecţi, care anul acesta vor avea parte de o concurenţă mult mai mică.

Dacă în 2010 aici concurenţa a fost de şase candidaţi pe un loc, anul acesta pe cele 125 de locuri bugetate, se vor bate 326 de candidaţi. În schimb, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” a înregistrat un număr 1.668 de candidaţi, faţă de 1446, în 2010.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite