„Tombola“ creditelor, o nouă inginerie financiară la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Consumatorului a demarat un control la SC Euro Credit Cassa, firmă acuzată că ar da împrumuturi în condiţii dubioase. Sute de clujeni au apelat la firmă pentru un credit. Clienţii acceptaţi plătesc rata la împrumut, însă vor obţine banii dacă au norocul să fie traşi la sorţi. 

Sute de clujeni apelează la SC Euro Credit Cassa, care acordă împrumuturi în valoare de până la 200.000 de lei, în condiţii aparent avantajoase. Astfel, pot apela la aceste sume şi cei care sunt trecuţi în lista răuplatnicilor la bănci. De asemenea, condiţiile privind veniturile acceptate sunt foarte „darnice", având posibilitatea să se împrumute şi pensionarii şi cei cu salarii foarte mici. De asemenea, rata e fixă.

Sesizare la Protecţia Consumatorului

Cel care a  sesizat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj cu privire la Euro Credit Cassa este brokerul de asigurări Florin Taloş. „M-a sunat o prietenă din Cluj, Manuela Sălciuan. Mi-a vorbit de Euro Credit Cassa şi mi-a cerut sfatul. Pentru un împrumut de 30.000 de lei, un consultant al societăţii respective i-a cerut, pentru analizarea dosarului, suma de 1.000 de lei avans, plus 600 de lei, însemnând contravaloarea primei rate", a explicat Taloş. „Am mers la sediul firmei, am precizat că vreau aceşti bani pentru a închide un alt cont, de la o bancă de unde luasem un credit. Cei de acolo mi-au spus că în acte vor trece că îmi cumpăr mobilă, nicidecum că îmi sting un alt împrumut, şi că, după ce dosarul meu va fi analizat de ceva consiliu director, care se întruneşte o dată pe lună, voi fi anunţată dacă dosarul meu a fost sau nu aprobat", a spus clujeanca.

Împrumuturi în condiţii dubioase

„E mai urâtă treaba decât am crezut. Nu este o bancă, ci o societate care acordă împrumuturi în condiţii dubioase şi care cere bani în avans, ceea ce nu se justifică. Au fost deja depuse câteva plângeri cu privire la Euro Credit Cassa. Practic, oamenii plătesc nişte bani pentru un serviciu de care nu ştiu dacă vor beneficia sau nu", a arătat Mircea Radu, şeful CJPC Cluj. Potrivit acestuia, societatea riscă să i se suspende activitatea. „Din păcate, nu putem lua toate măsurile astăzi, verificăm acum actele societăţii. Activitatea Euro Credit Cassa se va suspenda cât mai curând posibil", a adăugat Mircea Radu.

Creditul tras la sorţi

„Noi nu dăm împrumuturi, noi finanţăm anumite cumpărături", a explicat coordonatorul afacerii din Cluj-Napoca, Csaba Waldman. „Cumpărăturile se finanţează din fondurile grupurilor de consumatori pe care le creăm. Garantăm că toţi clienţii îşi primesc banii. După ce dosarul este aprobat, fiecare consumator depune o taxă de înregistrare echivalentă cu 3,5% din suma solicitată, plus prima rată", a mai spus Waldman. Acesta a precizat şi cum funcţionează sistemul. Astfel, se creează un grup de persoane, de exemplu, de o sută de clienţi şi se stabileşte o perioadă, de exemplu de 3 ani, de creditare. În fiecare lună, aceştia trebuie să plătească rata, chiar dacă nu au primit creditul. Împrumutul se primeşte pe baza unor trageri la sorţi, care se organizează regulat. „Au mai multe şanse să obţină împrumutul cei care depun mai multe plăţi anticipate ale ratelor", a precizat consultantul.

Au dat lovitura şi în Capitală

Pe internet, nu pot fi găsite informaţii legate de Euro Credit Cassa. „Am căutat mai multe informaţii, înainte de a-mi depune actele în dosar. Nu am găsit nimic. De la alţi utilizatori ai internetului am aflat, în schimb, că o societate cu nume similar ar fi strâns banii de avans pentru mai multe dosare şi în Bucureşti, după care i s-a pierdut urma. Eu am întrebat-o pe consiliera Karacsonyi Maria despre toate astea. A roşit, s-a bâlbâit, iar când am dat să plec, mi-a cerut să nu le fac reclamă negativă", a spus Marius R., un clujean care a renunţat, şi el, să mai depună dosarul de creditare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite