Tinerii clujeni care au luat atitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de studenţi şi foşti studenţi la Cluj au descoperit talente, au militat pentru servicii de transport în comun mai bune, iar recent au pus bazele unui festival de filmuleţe. Iniţial au creat un club, iar recent au înfiinţat o asociaţie prin care organizează activităţi de divertisment, culturale sau sociale în mai multe locaţii din oraş.

Ei sunt cei care n-au mai aşteptat ca cineva să promoveze tinerii artişti locali ori să rezolve micile probleme ale clujenilor. Au început cu un proiect care a scos la iveală mai multe talente în materie de muzică pe piaţa locală, au umplu localurile de spectatori la concertele organizate de ei, au colaborat chiar şi cu regia de transport în comun din Cluj (RATUC) pentru a veni în sprijinul călătorilor şi, mai nou, au pus bazele unui festival de filmuleţe.

Activităţi sociale şi civice

În urmă cu un an şi trei luni, lua naştere Clubul Cetăţenilor cu Drepturi Depline (CCDD), menit a fi un grup de iniţiativă. Prin intermediul acestuia, peste zece tineri, cu media de vârstă de 24 de ani, au pus bazele unui eveniment intitulat „La scena deschisă“, în cadrul căruia oricine se putea înscrie pentru a cânta, mima ori a face ceea ce ştie mai bine. Evenimentele aveau loc din două în două săptămâni, în localuri de pe strada Piezişă din compelxul studenţesc Hasdeu ori din centrul oraşului.

Aici s-au născut parteneriate între tinerii artişti necunoscuţi şi localurile clujene. „Urmărim să încurajăm tinerii să se implice şi să demonstreze tuturor că nu trebuie să se împiedice de factorul financiar, trebuie doar să creadă în ce fac şi în ideile lor. Am reuşit de-a lungul timpului să ne adresăm unui număr de aproximativ 2.000 de oameni, cărora le-am adresat mesaje de implicare socială, i-am încurajat să ia atitudine şi să se implice în orice cred că îi reprezintă“, a spus Tudor Hossu, membru fondator al CCDD. „La scena deschisă“ continuă şi în prezent, urmând ca în cadrul evenimentului de mâine din Cleo Pub să fie anunţat câştigătorul celei de-a doua ediţii.

Printre altele, Clubul s-a implicat, anul acesta, şi pentru a sprijini călătorii RATUC. Ei au colaborat cu Regia pentru a monta în autobuze plăcuţe cu informaţii de contact, atunci când o persoană doreşte să facă o sesizare sau o sugestie companiei. „Tot ce am făcut, am făcut ca şi grup informal de iniţiativă, nu am avut sponsori sau finanţatori în afară de resursele proprii şi nu suntem niciunul copii de bani gata, dimpotrivă, unii ne cam luptăm ca să trecem luna cu bine. Totuşi, după un an şi trei luni am reuşit să ne facem cunoscuţi şi astfel avem acum un parteneriat cu asociaţia culturală Art Act şi cu TEDx Cluj“, ,a precizat Tudor Hossu, membru fondator al Clubului.

Festival de trailere la Cluj

O parte din tinerii din cadrul CCDD s-au adunat într-o asociaţia intitulată Două Minute şi au organizat într-un local arhiplin, sâmbăta trecută, Noaptea Dependenţilor de Trailere. Practic, cei prezenţi au putut urmări filmuleţe de prezentare ale celor mai celebre filme artistice, care rulează pe internet sau la TV înainte de orice premieră. Deoarece a avut un succes mare şi a prins bine la public, Vlad Gorgan, Marius Zah, Ciprian Suaraşan, Adrian Balint şi Tudor Hossu, iniţiatorii evenimentului, s-au gândit să realizeze în lunile următoare un festival propriu zis de trailere.

„Asociaţia se va concentra pe cinematografie, film şi proiectii video. Vom organiza periodic Noaptea Dependenţilor de Trailere, pe care promitem să o facem din ce în ce mai profesionist. Plănuim un festival în adevăratul sens al cuvântului, naţional, iar mai apoi internaţional şi vom avea multe alte surprize“, a spus Tudor Hossu.

Cine sunt tinerii cu iniţiativă

În Clubul Cetăţenilor cu Drepturi Depline, precum şi în asociaţia Două Minute sunt implicaţi tinerii Adrian Balint, Ciprian Suaraşan, Marius Zah, Vlad Gorgan, Tudor Hossu, Oliver Kovacs, Oana Cîmpean, Eusebiu Norbert Ilea Ferenţ, Alina Cîmpean, Rada Ureche, Delia Sfechiş, Sergiu Fediuc, Sergiu Restei, Vladimir Coritor, Andrei Olteanu, Felix Dărăban, Simona Zimbru sau Bianca Danieliuc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite