Tinerii, „şoferii problemă“ ai Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii teribilişti se fac vinovaţi de producerea celor mai grave accidente rutiere din judeţul Cluj / FOTO: Arhivă
Tinerii teribilişti se fac vinovaţi de producerea celor mai grave accidente rutiere din judeţul Cluj / FOTO: Arhivă

Şoferii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 20 de ani se fac vinovaţi în ultimii 2 ani de 108 accidente rutiere, produse în Cluj. Accidentele produse de către tineri îngrijorează mai ales prin gravitatea lor. Ele au fost soldate cu 9 morţi şi cu 50 de răniţi grav. În perioada amintită, s-au produs circa 600 de accidente grave în judeţ.

Potrivit lucrătorilor Serviciului de Poliţie Rutieră (SPR) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, la nivelul întregului judeţ, faţă de anul trecut, se remarcă o scădere a numărului accidentelor rutiere produse de tinerii şoferi care au o vechime în trafic cuprinsă  între 0 şi 2 ani.

Deşi cifrele sunt încurajatoare, poliţiştii clujeni susţin că în rândul acestei categorii de conducători auto se remarcă tot mai accentuat comportamentul dispreţuitor atât faţă de oamenii legii, cât şi faţă de ceilalţi participanţi la trafic.

100 de accidente în doi ani

În perioada ianuarie 2009 – octombrie 2010, în judeţul Cluj s-au produs 108 de accidente rutiere (72 în 2009, respectiv 36 în 2010) în care vinovaţi au fost găsiţi şoferi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 20 de ani. Aceasta în condiţiile în care în perioada amintită s-au produs circa 600 de accidente grave în judeţ - în 2009 - peste 300; iar în primele 9 luni ale lui 2010 - 241).

Bilanţul celor 108 accidente produse de şoferi între 18 şi 20 de ani este dramatic: cinci persoane au murit, iar alte 30 au fost grav rănite anul trecut, în timp ce în 2010 numărul morţilor este de patru iar răniţii grav au fost în număr de 20. Alte 112 persoane au fost accidentate uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor în cazul tinerilor de 18-20 ani sunt neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor, viteza excesivă şi nerespectarea distanţei dintre autovehicule. „Nu se poate consatata în mod special o pregătire lacunară a acestor tineri, ci mai degrabă supraestimarea abilităţilor de a conduce un autovehicul, neatenţia în conducere şi teribilismul“, a arătat inspectorul principal Gina Pop, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

Teribilismul vine după un an

Dumitru Mărciulescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Instructorilor Auto din România susţine că potrivit statisticilor care reflectă numărul accidentelor rutiere produse de şoferii începători se remarcă faptul că aceştia ajuns să fie implicaţi în accidente abia după un an de la obţinerea permisului de conducere.

„În primul an de la condus, proaspeţii posesori de carnet conduc prudent pentru că le e frică şi nu sunt obişnuiţi cu traficul. Răul vine abia peste un an, când scapă de <<portocală>> (semnul de începător –n.r.). Atunci încep să se creadă mari şi tari că au suficientă experienţă pentru a încerca diverse artificii în trafic“, spune reprezentantul instructorilor.

Mărciulescu mai spune că din experienţa proprie îi vede pe ardeleni mai liniştiţi decât tinerii din alte regiuni ale ţării „care prind mai greu sunt mai lenţi, însă  şi mai prudenţi“. Mărciulescu consideră că pentru a diminua numărul teribiliştilor din trafic e necesar ca testele psihologice să se fie făcute conform legii.

„De acolo începe. Cabinetele trec cursanţii pe bandă rulantă. Noi am propus mărirea numărului de ore de curs de la 30 la 40, însă nu s-a  luat nicio măsură“, a mai precizat acesta.

Potrivit informaţiilor prezentate de Asociaţia Naţională a Instructorilor Auto din România, în acest moment se lucrează la adoptarea unei noi metodologii de susţinere a examenului auto.

Atitudine de dispreţ

Potrivit comisarului-şef Sorin Iovu Rus, şeful Biroului Rutier Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Poliţiei Rutiere Cluj,  în cazul acestor conducători auto contează şi educaţia. „Se vede o degradare a educaţiei în trafic. Nu mai există respect faţă de alţi şoferi sau faţă de pietoni. Pe acest fond apar şi actele de teribilism. Tinerii şoferi au o atitudine mai dispreţuitoare faţă de noi. Numărul accidentelor grave produse de aceştia au crescut în ultimii ani. De fapt, cele mai grave accidente sunt produse de ei“, a conchis poliţistul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite