Portret: Tiberiu Fărcaş, frumosul nebun al presei clujene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Fărcaş
Tiberiu Fărcaş

A scris mii de articole, cu pasiune, nerv şi tragere de inimă. În urmă cu aproape doi ani a renunţat la presă, dar mai apoi s-a apucat să scrie o istorie a ei. 

Pe 14 octombrie, Tiberiu Fărcaş va lansa volumul „Colosul cu picioare de hârtie - o istorie subiectivă şi ilustrată a presei scrise clujene”. Ideea unei istorii a presei scrise clujene i-a venit anul trecut, în august. „Este o istorie subiectivă a presei clujene, pentru că, ani la rând, am făcut eu însumi parte din ea. În plus, nu poţi scrie la modul obiectiv despre un subiect care nu este în niciun caz obiectiv“, consideră Tibi Fărcaş. În spatele cărţii sale de debut stă o muncă asiduă, care a durat luni de zile şi o izolare intelectuală autoimpusă. „Am stat zile şi nopţi în şir singur, îngropat într-un maldăr de ziare “, povesteşte autorul. Cartea are 459 de pagini şi cuprinde peste 1.000 de ilustraţii de arhivă „absolut extraordinare“, după cum le descrie Tibi.

Colecţie impresionantă de ziare

Jurnalistul are o colecţie de mii de ziare, pe care le-a adunat în ultimii 20 de ani. „Am primele numere ale ziarelor apărute în 23 decembrie 1989 în Cluj-Napoca – «Clujul liber», «Adevărul de Cluj » şi «Szabadsag», dar şi ziare de la începutul secolului XX“, arată Fărcaş. De altfel, intenţionează să doneze impresionanta sa colecţie viitorului Muzeu al Presei din Cluj-Napoca, al cărui custode i-ar plăcea să fie. „Există un asemenea muzeu la Jimbolia. De ce n-ar exista în Cluj? Am să propun primăriei să înfiinţăm un astfel de muzeu. Clujul şi clujenii îl merită“, declară jurnalistul.

Acesta recunoaşte că, uneori, i se face dor să-şi vadă câte-un material în paginile unui ziar. „Ţin minte şi acum cel mai fain articol al meu. A fost despre un fan al Stelei, un consilier local din Munţii Apuseni, care şi-a pictat întreaga casă în culorile echipei favorite şi înăuntru a amenajat un adevărat altar. La vremea aceea, a făcut senzaţie“, spune Tibi Fărcaş.

Zilele acestea sunt, pentru autor, pline de emoţii şi aşteptare. „Am emoţii, recunosc. Abia aştept să-mi răsfoiesc cartea de debut. Prin această carte, am încercat să mă autodepăşesc pe mine însumi. Nu am reglat conturi, nu am căutat să supăr pe nimeni. Pur şi simplu, este modul meu de a aduce un fel de omagiu presei clujene“, încheie Tiberiu Fărcaş.

Profil

Născut: 25 noiembrie 1970, Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Filosofie-Antropologie, master în Ştiinţe Politice, doctorand în Istoria Presei
Familie: necăsătorit

Ce-i place: Este un fanatic al „U“ Cluj, iubeşte dimineţile de weekend în Cluj şi rockul vechi, dar bun. Se consideră un bărbat normal, prin urmare iubeşte şi femeile. Cartea sa de suflet, care i-a schimbat radical viaţa, este „Schimbarea la faţă a României“, de Emil Cioran.

Ce nu-i place
: Deşi este pe jumătate maghiar, spune că are toate metehnele românilor: nu este punctual, nici parolist, şi ia totul lejer. „Din păcate, îmi lipseşte temeinicia nemţească ce a clădit Ardealul“, mărturiseşte el. Îl supără că lumea din ziua de azi nu mai citeşte ziare.

Citat:
„Criza a triat ziarele, ăsta este adevărul. Dar sunt convins că presa scrisă nu va muri niciodată!“, afirmă clujeanul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite