Cluj: Ţi s-a îmbolnăvit pisica, sună la ambulanţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Ţi s-a îmbolnăvit pisica, sună la ambulanţă!
Cluj: Ţi s-a îmbolnăvit pisica, sună la ambulanţă!

Clujenii au la dispoziţie nonstop o ambulanţă veterinară pentru animalele de companie. Serviciul funcţionează de peste doi ani, la iniţiativa unui fost taximetrist, Török Laci. El taxează cu 3 lei kilometrul făcut cu ambulanţa veterinară.

Clujenii care nu au la dispoziţie o maşină cu care să-şi transporte animalul de companie la medicul veterinar sau care vor să salveze un necuvântător accidentat pot apela la serviciile unei ambulanţe veterinare. În Cluj, există două astfel de maşini, una fiind proprietatea unui fost taximetrist şi alta deserveşte un cabinet veterinar. Aceasta din urmă, însă nu funcţionează nonstop.  

Török Laci a fost taximetrist timp de 17 ani şi era unul dintre puţinii care nu „strâmbau din nas” atunci când un client trebuia să-şi transporte un animal. A ajuns să fie chemat special prin dispecerat la clienţii care aveau nevoie de un taximetru şi după două luni în care a improvizat serviciile unei ambulanţe veterinare cu o Dacia Solenza, s-a decis să-şi dedice complet timpul acestui serviciu.

Disponibil nonstop

A achiziţionat în leasing o maşină pe care a dotat-o cu o targă, un tub de oxigen, o trusă de prim-ajutor, o saltea pneumatică şi un EKG. Chiar noaptea trecută, Laci a avut o intervenţie la ora 3.

„A fost un câine lovit de maşină, pe care l-am transportat la Trivet, singura clinică veterinară privată deschisă nonstop. Mai este şi la Ştiinţe Agricole (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară - n.r.) un serviciu de gardă, dar şi acolo trebuie plătit”, spune Laci.

Despre „clienţii” săi, Laci spune că sunt, în mare parte, câini comunitari. „Din păcate, cursele pe care le fac se plătesc. La noi nu există un fond la dispoziţie, ca şi în străinătate sau ca şi în cazul ambulanţelor”, spune Laci.

Riscurile meseriei

În cazul accidentelor, Laci este chemat de către iubitorii de animale care îi au numărul în memoria telefonului. La sfârşitul săptămânii trecute a avut o altă intervenţie, pe strada Bucureşti. „A fost un câine comunitar lovit de o maşină, dar a scăpat. Nişte doamne binevoitoare m-au sunat şi tot ele au şi plătit”, spune Laci. El şi-a făcut Persoană Fizică Autorizată (PFA) şi are ceas pe maşină, preţul pe kilometru fiind de trei lei.

Clujeanul povesteşte că în urmă cu trei luni a intervenit la un câine lovit în cartierul Borhanci, iar în timp ce încerca să-i monteze salteaua pneumatică, l-a muşcat de mână. „Asta e, riscurile meseriei. Am luat cinci săptămâni antirabic şi o lună am stat bandajat”, povesteşte Török Laci.

Medicul veterinar Andrei Timen, directorul clinicii veterinare Trivet, spune că ambulanţa veterinară este binevenită şi este un pas înainte în domeniu. „Pentru animalele accidentate este foarte important să ajungă repede la un cabinet veterinar, dar sunt şi clienţi care nu au posibilitatea să-şi transporte singuri animalele”, spune Andrei Timen.

Cabinet cu ambulanţă

O altă maşină folosită pentru transportul animalelor este în proprietatea cabinetului veterinar Multivet, din cartierul Grigorescu. Folosită mai mult pentru clienţii cabinetului, ambulanţa a fost prima de acest fel din Cluj, în urmă cu circa cinci ani.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite