Clujenii de la Terra Dacica Aeterna se luptă la Costeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia de reconstituire istorică „Terra Dacica Aeterna” (TDA) din Cluj-Napoca este unul dintre organizatorii primei ediţii a Festivalului de cultură, civilizaţie şi tradiţii dacice, DacFest - Sub semnul Lupului.

DacFest se desfăşoară în perioada 24-26 septembrie, la Costeşti, în judeţul Hunedoara, în zona a două cetăţi dacice.

Potrivit organizatorilor, scopul festivalului este de a pune în valoare patrimoniul cultural şi istoric din zona cetăţilor dacice, de a promova valorile autentice şi tradiţiile ancestrale ale poporului român.

În cadrul DacFest vor fi amenajate ateliere de creaţie, vor avea loc demonstraţii militare cu costume şi armament antic, ritualuri, expoziţii, concursuri etc. De asemenea, vor exista preparate după bucătăria dacică şi vor fi susţinute concerte folk şi de muzică populară.

„Este prima ediţie a unui festival care credem că va avea succes, cu atât mai mult cu cât îşi propune să promoveze autenticul, în detrimentul kitschului care ne invadează în fiecare zi. Suntem coorganizatori ai unui festival din judeţul Hunedoara şi nu pot decât să sper că vom ajunge cândva să vedem aşa ceva şi aici, acasă, cu atât mai mult cu cât un oraş cultural-istoric cum este Clujul nu prea are cu ce să se laude în această privinţă", declară preşedintele TDA, Paul Cheptea.

Proiectul este finanţat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, iar organizatorii DacFest sunt Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, Instituţia Prefectului Hunedoara, Primăria comunei Orăştioara de Sus, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Hunedoara, Direcţia Silvică Hunedoara, Asociaţia “Terra Dacica Aeterna”, Asociaţia “Dacia Revival International”, Asociaţia non profit L&C Consulting şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna, cu sediul în Cluj-Napoca, este o premieră în spaţiul românesc în ceea ce priveşte recrearea fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană, iar membrii săi sunt mai ales specialişti în istorie şi arheologie, dar şi pasionaţi de istorie care activează în diferite alte domenii. Printre scopurile propuse de Terra Dacia Aeterna se numără familiarizarea publicului larg cu valorile civilizaţiilor dacică şi romană de pe teritoriul actual al României.

TDA a participat la mai multe manifestări de reconstituire istorică, atât în ţară, cât şi în străinătate. Printre participările din afara ţării se numără Festivalul „Natale di Roma", desfăşurat în capitala fostului Imperiu Roman, "Eagle on the Danube", din Bulgaria, şi "Ludi Savarienses", din Szombathely, Ungaria.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite