Temperaturi cu 5 grade Celsius peste valorile normale la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mâine şi duminică, meteorologii se aşteaptă ca în Transilvania, indicele de confort termic, temperatură-umezeală să atingă valori periculoase. Situaţia se datorează temperaturilor ridicate din această perioadă, dar şi a indicelui crescut de umezeală din aer.

Pentru după-amiaza zilei de duminică, sunt progrnozate ploi de scurtă durată cu precipitaţii abundente. Potrivit meteorologilor din cadrul Centrului Meteo Regional Cluj, temperaturile în zona Transilvaniei se vor situa în jurul valorii de 30 de grade, mai ridicate cu aproximativ 5 grade decât cele normale. Pentru zileie de sâmbătă şi duminică se aşteaptă ca indicele de confort termic temperatură-umezeală  (ITU) să depăşească pragul de 80 de unităţi, ceea ce ar putea duce la emiterea unei avertizări de cod galben.

„Se observă că faţă de perioada similară a anilor trecuţi, respectiv 2-3 ani, indicele temic  este uşor mai ridicat. Pentru zilele de sâmbătă şi duminică se aşteaptă ca valorile termice să se situeze în jurul valorilor de 25 - 30 de grade. Din cauza umezelii, s-ar putea să apară un disconfort“, a spus Carol Pavai, meteorolog din cadrul Centrului Meteo Regional Cluj.

Specialistul mai arată că în după-amiaza zilei de duminică, dar şi în fiecare zi a săptămânii viitoare, sunt aşteptate ploi de scurtă durată, însă cu precipitaţii abundente şi descărcări electrice. „Se aşteaptă ploi specifice verii. Săptămâna viitoare, vremea se va răci şi va atinge limite normale pentru această perioadă“, a mai arătat meteorologul Pavai care a arătat că o prognoză meteo mai mare de o săptămână nu poate fi făcută nicăieri în lume.
Gabriela Băncilă, meteorolog din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) susţine că pentru săptămână viitoare se anunţă nopţi răcoroase. „Valorile se vor situa în decursul zilei între 24 - 25 de grade. Nu se constată o vară cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal. Informaţiile conform cărora temperatura a crescut se referă la mediile globale şi nu la un singur anotimp“, a spus meteorologul.

120 de ani de prognoze

Centrul Meteo Regional Cluj îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 120 de ani. Centrul din Cluj alături de cel din Bucureşti sunt singurele din ţară care pot face observaţii asupra soarelui şi a umidităţii din straturile superioare ale atmosferei, respectiv presiune, prin lansările aerologice.

Ioan Lăcătuş, şef Serviciu Meteorologic din cadrul Centrului Regional Meteo Cluj susţine că balonul lansat ajunge la o altitudine de aproximativ 30 de kilometri, după care se sparge. Informaţiile sunt transmise cu ajutorul unei radio sonde, iar informaţiile sunt afişate în timp real pe fluxurile Centrului de Prognoză Mondial.

„Avem şi apărătură clasică, însă în momentul de faţă lucram cu cea de ultima generaţie. Se poate observa depunerea de chiciură, radiaţia emisă de soare, temperatura, umiditatea, temperature la sol, dar şi alte aspecte. Ce putem spune este că faţă de acum câţiva ani, se remarcă o creştere a temperaturii, fapt pus pe seama emisiilor de radiaţie din betoanele tot mai prezente în oraş“, a spus Ioan Lăcătuş.

În proces cu vecinii

Din cauza unor clujeni care şi-au construit vile în apropiere Centrului Regional Meteo Cluj, observaţiile pot fi uşor incorecte. Centrul a dat în judecată locatarii din apropiere din cauza faptului că nu au primit aprobare din partea ANM, la construcţie. „Serviciul de Urbanism a Primăriei a aprobat aceste construcţii din apropierea Centrului. Normal, construcţiile trebuie să fie la cel puţin 30 de metri distanţă de centru, iar pe o rază de 500 de metri de baza de observaţie, e necesară o aprobare din partea ANM. Aceasta nu a fost emisă“, a spus şeful Serviciului Meteorologic Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite