Televizoare cu fise în spitalele din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii câtorva spitale din Cluj-Napoca sunt revoltaţi pentru că trebuie să dea bani ca să urmărească emisiunile favorite
Pacienţii câtorva spitale din Cluj-Napoca sunt revoltaţi pentru că trebuie să dea bani ca să urmărească emisiunile favorite

Pentru 15 minute de vizionare, pacienţii din saloanele unităţilor medicale trebuie să dea câte 50 de bani.

Televizoarele care funcţionează cu fise sunt instalate în mai multe clinici din Cluj-Napoca, printre care Institutul Inimii, Spitalul Universitar CF Cluj-Napoca, Spitalul Municipal Clujana, Chirurgie I, Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase sau Clinica de Ortopedie. Pacienţii au două variante: o fisă de 50 de bani pentru un sfert de oră de privit la televizor sau cumpărarea unei cartele în valoare de 10 lei pentru 12 ore de cablu.

„Teleenciclopedia" costă 2 lei

„Mi se pare scump, nu am bani. Cât m-ar costa dacă i-aş da bani televizorului să-mi vorbească? Am o pensie de 400 de lei pe lună, sunt departe de casă, nu am bani. Toată lumea trage de noi. De când sunt în spital, mi-am tot cumpărat medicamente, mâncare. Acum să mai dau bani ca să mă uit la televizor? Sunt internată de o săptămână şi mai am de stat cel puţin una. Dacă scot de fiecare dată 50 de bani pentru 15 minute, unde ajung?", spune Maria Artudean, o pacientă din Mintiu Gherlii în vârstă de 77 de ani, internată la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

„Pe bieţii bolnavi vor să facă bani? Nu cheltuim şi aşa destui bani cu spitalul? Pentru ce au pus televizoarele aici? E cineva care vrea să facă bani de pe urma noastră", se revoltă şi Sara Boldizsar (67 de ani), din comuna Sic, internată tot la Recuperare.

„N-am întâlnit aşa ceva, e înşelătorie curată. Mai facem cu schimbul, o dată plătesc eu, altă dată colegul de salon. Ce să facem toată după-amiaza, să urlăm? Dacă doreau să pună cablu, să pună cablu, nu să ne ia bani, chiar de pe bolnavi să facă bani? În fiecare zi vine un băiat cu o geantă, strânge jetoanele şi monedele din aparat şi pleacă",  se plânge şi ­Gheorghe, un tânăr din Sălaj de 35 de ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

„Este un sistem imbecil, un aranjament local. Într-o zi am vrut să văd «Teleenciclopedia», am cerut la asistente 2 lei, nu m-au ajutat. Sunt curioasă cine încasează aceşti bani, cine a venit cu ideea asta. Nu suntem destul de necăjiţi?", se întreabă Maria Onac (pensionară, 77 de ani), internată la Spitalul de Recuperare.

„Cinci lei pe zi nu le-au fost de ajuns? Într-o lună îşi strâng bani să-şi plătească televizorul. Din orice poţi scoate bani, doar trăim în România. Într-o lună câştigă 3 milioane de lei, iar un abonament normal la cablu este undeva de 50 de lei pe lună. Hoţie", crede Ionel (55 de ani), internat la Ortopedie.

Contractul e încheiat pe cinci ani

Potrivit managerilor de spitale, contractul cu firma SOTAR Ro a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani. „E o firmă din Cluj care a făcut contractul. Investiţia e făcută de firmă, nu de spital. Noi nu am făcut nicio investiţie. Contractul a fost semnat acum doi ani pe o perioadă determinată pe cinci ani. Dacă pacienţii mei s-au plâns de costuri, nu voi mai prelungi contractul cu această firmă până nu ajungem la nişte preţuri rezonabile.

Clauzele cu tarife sunt prevăzute în contract, poate vom găsi o bună înţelegere să devină mai cooperanţi. Dacă nu, nu-l mai prelungesc", declară Ioan Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca. Acesta a mai precizat că, în total, au fost instalate, în toate saloanele, aproximativ 100 de televizoare.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristina Ciortea, menţionează că o firmă a venit şi le-a făcut o ofertă care includea un sistem TV pentru pacienţii care doresc să beneficieze de televizor în salon. „Nu implică niciun cost din partea spitalului, e o chestie voluntară pentru pacienţi", a precizat Ciortea, fără a preciza numele firmei.

Cinism: „Românii se plâng din orice"

Întrebat despre afacerea cu plasmele din spitale, administratorul firmei SOTAR Ro, Cristian Bogdan, a declarat că e obişnuit ca românii să se plângă din orice. „Românii se plâng din orice. Suntem obişnuiţi să beneficiem de facilităţi, dar fără să plătim. Păcat că l-am omorât pe Ceauşescu, că poate atunci primeam pe gratis tot", a conchis administratorul firmei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite