Clujul va avea Teatru de Balet, din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima stagiune a noii instituţii de cultură  va debuta pe 30 septembrie cu Gala internaţională de balet clasic. Iniţiatorii proiectului vor să sprijine prin înfiinţarea Teatrului tinerii absolvenţi de coregrafie.Majoritatea posturilor din ţară sunt blocate, iar concurenţa pentru cele din străinătate este acerbă.

Toamana anului 2010 va aduce în oraş o nouă instituţie de cultură, Teatrul de Balet Cluj-Napoca. Iniţiativa înfinţării instituţiei de cultură la Cluj îi aparţine lui Marius Loga, directorul Liceului de Coregrafie şi Artă dramatică „Octavian Stroia“ din Cluj, dar şi coregrafului Teatrului de Balet din Sibiu, Alexandru Wolff. Potrivit lui Loga, noua instituţie de cultură care se va deschide pe 30 septembrie la Cluj are ca scop sprijinirea tinerilor balerini, aflaţi în imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă după terminarea studiilor.

Tinerii balerini părăsesc România

„Reprezintă practic pentru aceşti tineri şansa să continue în domeniul pentru care s-au pregătit timp de opt ani. În România se ştie, posturile sunt blocate, iar banii sunt puţini. Foarte mulţi balerini optează să părăsească România, însă acolo concurenţa este foarte dură“, a declarat Marius Loga, directorul Liceului de Coregrafie şi Artă dramatică „Octavian Stroia“ din Cluj. Acesta a precizat că, anual, între 5 şi 10 absolvenţi ai instituţiei de învăţământ pe care o conduce reuşesc să se angaje ca dansatori, într-o instituţie de cultură.

Astfel, din cei 19 absolvenţi de clasa a XII-a ai liceului, 15 şi-au anunţat intenţia de a participa la castingul pentru formarea corpului de balet al Teatrului de Balet din Cluj-Napoca. „Nu am încercat să-mi caut un loc de muncă pentru că ştiam că posturile sunt blocate. Aş vrea să merg în străinătate, însă, am decis să-mi termin facultatea întâi. Este o idee foarte bună înfiinţarea teatrului şi voi participa şi eu la casting“, a declarat Timea Santa, una din cele mai valoroase absolvente ale liceului clujean, olimpică naţională în clasa a XI-a la dans contemporan.

Fără sediu 

Potrivit lui Loga, Teatrul de Balet din Cluj nu va avea un sediu stabil, şi cel mai probabil spectacolele vor fi puse în scenă în săli închiriate, precum Casa de Cultură a Studenţilor, Opera Română şi Opera Maghiară. Repetiţiile vor avea loc, însă, în cadrul liceului. Prima stagiune a Teatrului de Balet din Cluj va debuta pe 30 septembrie, cu Gala internaţională de balet clasic, un recital care va cuprinde balete precum „Spărgătorul de nuci“, „Romeo şi Julieta“ sau „Othello“. Potrivit lui Loga, detalii legate de finanţarea instituţiei de cultură şi repertoriu vor fi oferite în luna august.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite