Cluj: Tânărul manager Andrei Spătaru monitorizează toate şantierele ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Tânărul manager Andrei Spătaru monitorizează toate şantierele ţării
Cluj: Tânărul manager Andrei Spătaru monitorizează toate şantierele ţării

La numai 30 de ani, încă neîmpliniţi, este unul dintre cei mai solicitaţi manageri, de către publicaţiile de specialitate, pentru analiza sectorului construcţiilor

Spătaru ne-a relatat cum i-a venit ideea de a investiga starea în care se află şantierele de construcţii, după ce îi lipseau acele informaţii pentru slujba la care lucra. „Eram într-o multinaţională şi aveam nevoie de informaţii. Îmi lua o grămadă de vreme să caut relaţii despre clienţii pentru materialele de construcţii pe care le comercializam”.

S-a gândit să-i scutească pe ceilalţi comercianţi de pierderea de vreme. „Căutam zilnic toate publicaţiile care dădeau relaţii despre şantiere. Periodicele, publicaţiile de specialitate, câteva sute de titluri zilnic”, îşi aminteşte Spătaru. De la un angajat în urmă cu trei ani, a ajuns în prezent la 17 persoane, care scotocesc toate cotloanele ţării, pentru examinarea stadiului în care se află şantierele de construcţii.

Creştere în criză

A ajuns în mod paradoxal să-i crească afacerea, chiar pe vreme de criză. Anul trecut firmele nu dădeau bani pentru aşa ceva, preferau să-şi caute singure clienţii. „Acum, când proiectele de investiţii au scăzut, au început să ne caute tot mai mulţi”. Problemele sunt de alt gen: unii clienţi dau informaţiile cumpărate mai departe. „A crescut şi infracţionalitatea în domeniu, trebuie să ne gândim şi la protecţia noastră”, mai spune Spătaru. Au apărut deja şi clienţi din străinătate. Vestea că deţin informaţii despre peste 80 la sută din cele circa 10 mii de şantiere de construcţii din ţară s-a dus cu repeziciune.

Trebuie citit şi după şcoală

Parcursul lui Spătaru a fost de excepţie încă de pe băncile şcolii. „Am învăţat şi din experienţa de lider al organizaţiei studenţeşti BEST, de la facultatea de construcţii a Politehnicii din Timişoara”. Chiar dacă sunt încă multe lucruri de făcut în domeniu, Spătaru este convins că suntem pe drumul cel bun.

Este vorba de o schimbare de mentalitate, mai uşor de obţinut la cei tineri. „A reuşi în acest domeniu nu e satisfacţia personală de genul banilor, ci mai mult dorinţa de a le arăta tinerilor că se pot face performanţe fără strigături. Angajaţii trebuie să vină la la locul de muncă cu plăcere, nu cu scârbă”.

Tânărul are şi alte observaţi referitoare la sistemul de conducere din firmele româneşti. „Lipseşte sistemul de management performant. Ai noştri copiază procedurile, dar nu ştiu să le şi adapteze”. Pune mare accent pe recrutare şi instruirea personalului. „Trebuie să urmăreşti cărţile de top internaţional din marketing şi vânzări”, încheie Spătaru.

profil

născut
19 noiembrie 1979, Ştei- Bihor
studii
Politehnica din Timişoara, Facultatea de Construcţii
ocupaţie
managing partner IBC Focus
familie
necăsătorit

ce-i place:

„Zona istorică centrală a Clujului, genul de divertisment «cirque du soleil», pentru care călătoreşte în puţinul timp liber în ţările din vestul Europei”

Ce nu-i place:

Că spiritul academic nu este la Cluj la fel de coagulat ca în Timişoara, oraşul studenţiei sale

Întrebări şi răspunsuri

De ce ar avea nevoie furnizorii de materiale de construcţii de baza dvs. de date?
Pot demonstra cu cifre că celor care au profitat de aceste informaţii le-au crescut afacerile chiar cu o cincime, în ciuda crizei, spre deosebire de ceilalţi.

Care sunt proeictele de viitor ale firmei?
De la materialele de construcţii ne vom extinde şi la domenii conexe, cum ar fi dotările şi mobilierul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite