Tablou cu Hitler scos la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gergely Csaba spune că nu îi este deloc greu să se „despartă“ de lucrare.
Gergely Csaba spune că nu îi este deloc greu să se „despartă“ de lucrare.

Un clujean vinde un tablou cu dictatorul nazist, realizat în 1941 de graficianul Reschner Gyula. Tabloul este moştenire de familie, iar Gergely Csaba (48 de ani) a ajuns în posesia acestuia în urmă cu aproximativ 35 de ani.

Lucrarea reprezintă portretul lui Adolf Hitler şi a fost realizată în 1941, în Austria, în timpul unei parade militare la care autorul a participat în calitate de corespondent de război.

Gergely Csaba este un lăcătuş de 48 de ani din Cluj-Napoca, al cărui tată, acum în vârstă de 90 de ani, a fost, în anii '70, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Cluj. „A fost mereu un om respectat de artişti, pentru că a militat întotdeauna pentru binele lor. Aşa a ajuns să aibă grijă şi de Reschner Gyula, în ultimii ani de viaţă ai graficianului", îşi începe povestea bărbatul.

A „evaluat" singur tabloul

Tabloul realizat pe pânză, în cărbune, poartă semnătura lui Reschner Gyula, graficianul care a publicat lucrări de grafică în mai multe ziare din perioada interbelică, precum şi după cel de-al Doilea Război Mondial, în tot Ardealul. „Aveam vreo 13 - 14 ani atunci când a murit artistul. Ştiu că a fost internat într-un spital de nebuni, iar tata avea un rând de chei de la apartamentul său, pentru că în tatăl meu avea încredere. Reschner a povestit cum, în 1941, lucrând ca şi corespondent de război, a ajuns undeva în Austria unde, în timpul unei parade militare, i-a făcut acest portret lui Hitler. Nu i l-a înmânat acestuia, pentru că, povestea bătrânul artist, era greu să ajungă la dictator, cu toate că a avut «norocul» de a sta foarte aproape de acesta în timpul acelei parade militare", explică Gergely Csaba. „Nu ştiu cât exact poate să coste această lucrare. Eu am dat un anunţ într-un ziar şi am cerut 1.000 de euro. Tabloul nu a fost niciodată evaluat de un specialist în domeniu", spune lăcătuşul. Acesta mărturiseşte că este, de când se ştie, pasionat de istorie, dar că Hitler nu înseamnă pentru el un idol sau un model în viaţă. „La urma urmei, este doar un tablou, un obiect care, dacă a avut vreodată o valoare pentru mine, a fost de ordin sentimental. De la artistul clujean, am păstrat mai multe creioane şi bucăţi de cărbune, aşa că nu-mi vine deloc greu să mă despart de portretul lui Hitler. Sunt curios eu însumi cât mi se va oferi pentru portretul dictatorului", adaugă Gergely Csaba.

„Să vină să evaluăm lucrarea!"

„Noi nu putem decât să evaluăm acest tablou, iar pe proprietar, să-l felicităm. Din câte ştiu, comerţul cu asemenea lucrări intră sub incidenţa legii, aşa că prefer să nu dau detalii legate nici măcar de autor", spune criticul de artă Vasile Radu.

„Nu e nicio problemă dacă omul vinde o lucrare de artă, chiar dacă aceasta îl reprezintă pe Hitler. Cât timp nu este în vreun scop propagandistic, nu intră sub incidenţa legii. Aşa, ar trebui interzisă şi comercializarea cărţilor istorice despre Hitler“, consideră procurorul Sebastian Dobrescu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite