TIFF la extrem: Filmul Dracula rulează la noapte într-un castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul mut „Dracula”, realizat în 1931, va fi proiectat diseară într-o locaţie inedită: castelul Banffy din Bonţida. Gary Lucas, celebrul chitarist care realizează live, de fiecare dată, coloana sonoră a filmului, a povestit că a devenit obsedat de România de când a citit cartea cu Dracula.

A venit pentru prima dată în Transilvania, deşi a acompaniat live pelicula „Dracula“ în toată lumea, din Australia până în Cuba. Gary Lucas, căci despre el este vorba, a dezvăluit că a devenit obsedat de ţara noastră în urmă cu foarte mulţi ani, când a citit pentru prima dată cartea despre legendarul vampir.

Proiecţia de diseară, care are loc la castelul Banffy din Bonţida, de la ora 21.30, acompaniată live de Lucas este o premieră europeană, după o primă vizionare în Havana (Cuba).

„Cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla”

Un Gary Lucas care nu poate fi răpus de oboseală, de vremea mohorâtă de afară sau de evenimentele numeroase la care e invitat să ia parte în cadrul TIFF a venit în Transilvania, în primul rând, mânat de legenda celebrului Dracula.

„În copilărie, după ce am citit cartea, am devenit obsedat de România şi am început să caut informaţii despre ţara asta. A face un show cu Dracula în Transilvania, mai ales la un castel, mi se pare cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla“, ne-a spus Lucas. De asemenea, chitaristul a spus că mereu a fost impresionat şi i-au plăcut filmele SF şi în special cele horror.

Chitaristul a fost foarte impresionat şi de muzica folclorică românească. „Am ascultat mult folclor de la voi din România. Vreau să vă spun că îmi place enorm“, a afirmat acesta.

Muzica live pe fundal dă vigoare peliculei

Muzicianul american Gary Lucas a venit la TIFF într-o dublă „misiune“. În această seară, el va cânta live coloana sonoră a filmului „Dracula“ din 1931, regizat de R. Tod Browning, o compoziţie proprie, care în proporţie de 50% este fixă şi 50% improvizată. „De fiecare dată când văd filmul ăsta, găsesc ceva nou de pus pe muzică“, a povestit chitaristul. Stilul abordat este psihedelic, a spus chitaristul. „Muzica poate aduce un plus în vizionarea unui film. În cazul peliculei «Dracula», muzica adaugă vigoare. Intenţia mea este de a face această experienţă plăcută spectatorilor“, a spus Lucas.

Pe lângă „Dracula“, Lucas va mai cânta şi în cadrul mini-festivalului muzical AlternaTIFF. Concertul lui, care va cuprinde bucăţi de muzică din filmele lui Hitchcock, Fellini şi Werner Herzog, are loc miercuri, la clubul Zorki, de la ora 23.00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite