TIFF e verde de Ziua Mondială a Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Madsen
Michael Madsen

Trei filme care trag un semnal de alarmă asupra cauzelor care contribuie la degradarea planetei şi pericolelor reale cu care se confruntă omenirea vor fi proiectate azi, în cadrul proiectului ecoTIFF.

În cadrul proiectului ecoTIFF, organizatorii au pregătit o serie de filme şi acţiuni menite să îndrepte interesul publicului către protejarea mediului înconjurător.

“În eternitate”, regizat de Michael Madsen, este, în mod clar, unul dintre cele mai aşteptate documentare de la TIFF, ce va putea fi vizionat de la ora 13:00 la cinema Victoria.

Premiat cu trofeul Green Award la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, filmul prezintă soluţia pe care Finlanda s-a hotărât să o adopte pentru depozitarea deşeurilor radioactive: construirea unui sistem de hale şi tuneluri subterane numit “Onkalo”.

Experţii încearcă să găsească o soluţie pentru ca aceste deşeuri să nu devină o ameninţare la adresa omenirii.

“La prima proiecție în Finlanda, un cetățean a venit la mine și mi-a spus că îi foarte rușine de țara lui, pentru că nimeni nu i-a spus ce înseamnă acești 100.000 de ani și efectele lor. Altcineva, la un alt festival, a făcut un comentariu foarte frumos. Mi-a zis că e cea mai frumoasă sinucidere pe care a văzut-o vreodată”, a declarat azi regizorul Michael Madsen, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit regizorului filmarea documentarului a durat aproximativ trei ani și jumătate.

"A fost un film foarte dificil de făcut și nu zic asta ca să mă dau mare. Abia cu trei săptămâni înainte de terminarea montajului, filmul a devenit altceva decât o emisiune de radio cu vorbitori. Abia atunci s-a produs schimbarea în film, care arată așa cum mi-am dorit încă de la început", a mai spus regizorul.

Dezbatere la TIFF Lounge

Proiecţia filmului va fi urmată de o sesiune de discuţii şi dezbateri referitoare la depozitarea în siguranţă a deşeurilor nucleare pornind de la soluţia aleasă de Finlanda.

Panelul va avea loc la TIFF Lounge din Piaţa Unirii, începând cu ora 14:30, printre invitaţii prezenţi numărându-se Michael Madsen, regizorul filmului, Ion Năstăsescu - preşedintele Agentiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, Adrian Jelev - Şeful Securitătii Nucleare în cadrul Societăţii Nuclearelectrica, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor locale şi instituţiilor media implicate în campanii eco şi Ioana Ciuta – Director Executiv al Asociţiei Terra Mileniul III.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite