Trofeul Transilvania a plecat în Thailanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de personalităţi ale vieţii publice din România au luat parte la Gala de Decernare a Premiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Trofeul festivalului a fost decernat producţiei thailandeze „Poveste anodină”

22.30 Trofeul Transilvania a fost adjudecat anul acesta de către producţia cinematografică „Poveste anodină” (Thailanda 2009). „As vrea să mulţumesc organizatorilor, dar mai ales juriului pentru acest minunat premiu. Sunt fericită să fiu aici. E prima oară în România şi sper să nu fie şi ultima”, a declarat vizibil emoţionată Anocha Suwichakornpong, regizorul filmului.

„Mundane History”, titlul original al filmului, spune povestea lui Ake, un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele. De el are grijă Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Aripa principală din curtea familiei este un edificiu vechi care a văzut şi zile mai bune. Treburile casei revin în grija cîtorva servitori ce împart o clădire separată în aceeaşi curte. Folosind o structură non-lineară, filmul se concentrează pe detaliile lumeşti, aproape insignifiante, ale vieţii de zi cu zi. Dar încetul cu încetul începem să înţelegem secretele ascunse de faţada liniştită a casei. Filmul a obţinut şi Tigrul de Aur la Rotterdam 2010.


Înaintea decernării Trofeului Transilvania pentru cel mai bun film spectatorii urmăresc un montaj cu filmele din cadrul ediţiei din acest an a TIFF.

22.25 Premiul special al juriului este acordat filmului „Ultima conversaţie” (Olanda 2009)

22.20
Victor Rebengiuc a rostit un discurs critic la adrea proiectului de lege iniţiat de Sergiu Nicolaescu, care „ar întoarce în timp cinematografia românească cu 15 ani”. Acesta le propune celor care nu sunt de acord cu acest proiect de lege să urce pe scenă. Majoritatea actorilor şi regizorilor invitaţi urcă pe scenă.

22.13. Pe scena Teatrului Naţional a urcat invitatul special al TIFF, regizorul german Wim Wenders. Preşedintele Academiei Europene de Film a fost distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră. „Mulţumesc mult că aţi încercat să mă convingeţi că am câştigat ceva. Sunt un mare fan al acestui oraş, al acestui festival”, a declarat Wim Wenders, nu înainte să rostească într-o română perfectă „Multe, multe mulţumiri”.

Wim Wenders, 64 de ani, a primit în carieră, printre multe alte distincţii, un Palme d'Or la Cannes („Paris, Texas", 1984),  Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia („The State of  Things", 1982), Premiul BAFTA („Paris, Texas", 1984), Premiul Academiei Europene de Film („Wings of Desire", 1988) şi nominalizarea la Premiul Oscar („Buena Vista Social Club", 1999). Premierea lui Wim Wenders a fost cel mai aplaudat moment de până acum.


Wim Wenders şi soţia, Donata, alături de Tudor Giurgiu, cu câteva minute înainte de gală

22.10 Premiul pentru cea mai bună regie a revenit clujeanului Călin Peter Netzer, pentru regia filmului “Medalia de onoare”. Acesta a pecizat că este primul premiu de regie pe care îl obţine în carieră.

22.05. Premiul pentru Lung Metraj  în cadrul Zilelor Filmului Românesc
i-a revenit producţiei „Eu când vreau să fluier, fluier”, care a câştigat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin Marele Premiu al Juriului, echivalentul unui Urs de Argint. Premiul a fost ridicat de către Florin Şerban, regizorul filmului.

22.00 Premiul de Excelenţă
i-a revenit lui Liviu Ciulei, care nu a fost prezent în cadrul galei, dar a transmis un mesaj printr-un material filmat.

„Felicia, înainte de toate” este până acum revelaţia serii, cu trei premii la activ. Urmăriţi mai jos trailerul filmului

21.50 Premiul pentru cea mai bună interpretare, pentru un film din cadrul competiţiei festivalului, a fost înmânat de Monica Bârlădeanu actorilor Victor Rebengiuc şi Ozana Oancea, care câştigă al doilea premiu în această seară.

21.45 Premiul pentru scenariu, acordat prima dată la TIFF, a fost adjudecat de Răzvan Rădulescu, pentru filmul „Felicia, înainte de toate”.

21.35 Premiul pentru debut în film, în cadrul Zilelor Filmului Românesc,
a fost acordat Ozanei Oancea. La 40 de ani, Ozana Oancea a debutat în cinematografie în rolul Feliciei din filmul lui Răzvan Rădulescu, după ce zece ani a fost actriţă de teatru la Craiova. Citeşte aici un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul de Seară” de Ozana Oancea, în urmă cu câteva zile.

21.30.  Dorina Lazăr
este prima dintre figurile marcante ale cinematografiei care a primit în această seară în cadrul TIFF un premiu pentru întreaga carieră. Aceasta a fost aplaudată câteva zeci de secunde de participanţi.  „Nu mă faceţi să plâng. De obicei, pe această scenă vorbeam fără microfon. Sunt foarte bucuroasă să asist la dezvoltarea unei generaţii noi de cineaşti. Sigur că un premiu pentru întreaga activitatrea înseamnă punct. Dar eu tot trag nadajdea ca ma voi afla pe această scena pentru un premiu de interpretare cu unul din filmele făcute de către aceşti tineri” a spus artista.

21.20.
Scriitoarea şi jurnalista Veronica Niculescu a primit Premiul HBO pentru scenariu.

image

21.15. Premiul pentru cel mai popular film din cadrul competiţiei TIFF a revenit peliculei „Graşii” (Spania 2009). Printre preferinţele publicului s-au mai numărat şi „Medalia de onoare”, ocupanta locului al doilea, şi „Nimic personal”, care s-a clasat pe potiţia a treia. Premiul a fost înmânat de actorul Victor Rebengiuc.

21.10. Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea „Umbre”
a fost prezentat de fostul model de talie internaţională, actriţa Iulia Verdeş. Premiul a ajuns în Spania, fiind acordat producţiei „Gemenele de pe strada Apusului” (Spania 2010).

21.05. Premiul cititorilor „Adevărul de Seară”, ediţia de Cluj-Napoca, pentru cel mai bun film românesc, în valoare de 1.500 de euro, a fost adjudecat de „Marţi, după Crăciun”, în regia lui Radu Muntean. Câştigătorul a fost stabilit pe baza voturilor de pe buletinele distribuite în spaţiile unde au rulat filmele româneşti. Premiul a fost acordat de actriţa Maria Popistaşu. „Le mulţumesc cititorilor «Adevărul de Seară». E primul meu premiu la TIFF, aşa că este foarte important”, a declarat regizorul Radu Muntean, în aplauzele celor aproximativ 1000 de spectatori.

21.00 Premiul pentru scurtmetraj în cadrul Zilelor Filmului Românesc este primul premiu acordat în cadrul Galei TIFF. Acesta a fost adjudecat de „Colivia”, în regia lui Adrian Sitaru.

Vezi aici o galerie foto de la primirea invitaţilor pe covorul roşu

20.50
În urmă cu câteva minute a început Gala de Decernare a Premiilor TIFF. Evenimentul este moderat de către Tudor Giurgiu, directorul onorific al TIFF, care şi-a început discursul de bun venit prin adresarea unor mulţumiri celor care au pus umărul la organizarea evenimentului şi a mărturisit că a reuşit să vadă doar două filme la această ediţie. A urmat prezentarea juriilor.

Invitaţii au urmărit înainte apariţiei lui Giurgiu pe scenă un scurt material video cu cele mai importante evenimente petrecute la ediţia din acest an al festivalului.

20.30. Cea mai mare parte a invitaţilor au intrat deja în sala în care va avea loc gala de premiere. Florin Piersic Jr., protagonist alături de tatăl său al spotului promoţional de la TIFF 2010, a fost întâmpinat amical de Tudor Giurgiu. Şi-a făcut apariţia, de asemenea, şi Florin Şerban, câştigătorul „Ursului de Argint” la Berlinala din acest an, fost student la Cluj.

Printre ultimii sosiţi s-a numărat şi invitatul special din acest an al festivalului, cineastul Wim Wenders, alături de soţia sa, Donata. Cei doi s-au întreţinut câteva minute cu oficialii TIFF, în faţa teatrului, înainte de a păşi pe covorul roşu.


Florin Piersic Jr., alături de amfitrionul Tudor Giurgiu

image

La puţine minute după ora 20.00 au început să îşi facă apariţia primii invitaţi ai galei.

Actorul Victor Rebengiuc, regizorul şi producătorul Bobby Păunescu sau actriţa Ozana Oancea, protagonista peliculei „Felicia înainte de toate”, au fost printre primii oaspeţi întâmpinaţi de directorul onorific şi fondatorul festivalului, Tudor Giurgiu. La scurt timp şi-au făcut apariţia şi Oana Boc, soţia premierului, actriţa Monica Bârlădeanu, membră a juriului TIFF, Dan Chişu şi Irina Margareta Nistor.

În cadrul Galei vor fi oferite 20 de premii, printre care şi mult râvnitul trofeu „Transilvania”, în valoare de 10.000 de euro. Anul trecut filmele „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu (2009) şi „Nord/ North” de Rune Denstad Langlo (Norvegia, 2009) au împărţit trofeul.


Anul trecut trofeul i-a fost înmânat lui Corneliu Porumboiu

„Adevărul de Seară”, ediţia de Cluj-Napoca, va premia, în cadrul galei, cu suma de 1.500 de euro, cel mai bun film românesc de la TIFF. Pelicula câştigătoare a fost desemnată pe  baza voturilor de pe buletinele distribuite în spaţiile unde au rulat filmele româneşti şi a opţiunilor exprimate pe internet.

image

Rămâneţi pe cluj.adevarul.ro pentru o transmisie în format live text a galei, cu începere de la ora 20.00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite