TIFF: „Morgen”, vedetă în cartierul clujean Mănăştur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Crişan
Marian Crişan

Cea mai aşteptată proiecţie de la Mănăştur Open Air va putea fi urmărită în această seară, în prezenţa regizorului. Mănăşturenii vor avea ocazia să stea de vorbă cu regizorul filmului „Morgen”, Marian Crişan. Acesta a lansat DVD-ul „Morgen” azi, de la ora 13.00, în Piaţa Unirii.

Mănăştur Open Air, spaţiu aflat în zona complexului Nora, va aduce în această seară  o proiecţie de cinci stele. De la ora 22.00, mănăşturenii vor putea urmări, în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF, proiecţia peliculei „Morgen”, debutul în lungmetraj al regizorului Marian Crişan, proiecţie care a cucerit juriile şi spectatorii festivalurilor de film de la Locarno şi Salonic.

Marian Crişan va fi invitatul special al evenimentului. Cinefilii clujeni îi vor putea adresa întrebări acestuia, atât la începutul, cât şi la finalul proiecţiei.

În  primul său lungmetraj, produs de Mandragora Films, Marian Crişan a plasat povestea în Salonta, oraşul de pe graniţa dintre România şi Ungaria în care s-a născut. Rolul principal, Nelu, un agent de pază în vârstă de 40 de ani, este jucat de actorul clujean Andras Hathazi.

Povestea din Salonta


În „Morgen” se narează povestea lui Nelu, un bărbat la vreo 40 de ani, care lucrează ca agent de pază la un supermarket din Salonta, loc prin care mulţi imigranţi ilegali trec pentru a ajunge în Vest. Zilele trec la fel pentru Nelu, una după alta: pescuieşte dimineaţa, apoi merge la lucru, iar seara şi-o petrece acasă, împreună cu nevasta – Florica.

Trăiesc singuri, într-o gospodărie izolată pe câmpul de la marginea Salontei. Într-o dimineaţă, însă, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant (al cărui rol îl joacă actorul turc Yilmaz Yalcin) care vrea sa treacă graniţa ilegal. Fără să înţeleagă exact ce îi comunică străinul, Nelu îi promite că îl va ajuta sa treacă graniţa „mâine”.

DVD-ul, lansat la TIFF

Filmul a fost distins cu trei trofee la Festivalul de Film de la Locarno 2010 şi trei premii la Festivalul de la Salonic, premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai bună interpretare - rol masculin: András Hatházi şi Yilmaz Yalcin, dar şi Premiul FIPRESCI.

Proiecţia filmului Morgen a fost precedată de lansarea DVD-ului cu acelaşi nume, care a avut loc azi, începând cu ora 13.00, în TIFF Lounge, în Piaţa Unirii, tot în prezenţa regizorului. Intrarea la evenimentul din cartierul Mănăştur este liberă.

Film de Oscar
Clujenii pot urmări duminică, tot de la ora 22.00, la Mănăştur Open Air, filmul „127 de ore”, al cunoscutului regizor Danny Boyle, autorul unor filme de succes precum Trainspotting, Sunshine şi Slumdog Millionaire. Filmul spune povestea adevărată a alpinistului Aron Ralston, care s-a salvat după ce un bolovan s-a prăbuşit peste braţul său şi l-a imobilizat într-un canion izolat din Utah. Filmul a obţinut şase nominalizări la Oscar, în 2011.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite