Swarovski menţine suspansul cu privire la investiţia de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul austriac de cristale încă nu este hotârât dacă să vină în România sau nu. Reprezentanţii Swarovski au declarat că vor lua o decizie ci privire la locul und vor deschide o nouă fabrică până în 1 aprilie 2011. Autorităţile locale sunt totuşi optimiste.

Potrivit unui răspuns oficial transmis ziarului Adevărul de Seară, compania austriacă a confirmat faptul că a vizitat mai multe locuri din Europa de Est, printre care şi România, în vederea deschiderii unei viitoare fabrici Swarovski.

„Informaţia potrivit căreia Swarovski a vizitat România, alături de alte ţări din Europa de Est, în demersul de extindere a activităţilor noastre globale, este corectă. Totuşi, un loc nu a fost, încă, ales. Ne putem aştepta la o decizie până la sfârşitul trimestrului I”, a declarat Gerda Pracher, manager internaţional ar relaţiilor de marketing, din cadrul companiei. Aceasta nici măcar nu a pomenit Clujul printre posibilele locuri în care ar putea să îşi deschidă fabrica producătorul de cristale, deşi întrebările adresate reprezentanţilor companiei austriece se refereau direct la o investiţie la Cluj.

Autorităţile locale, optimiste

Primele informaţii cu privire la posibila venire a Swarovski la Cluj au apărut în presa locală la începutul lunii decembrie a anului trecut. O delegaţie a companiei austriece, condusă de unul dintre membrii familiei Swarovski, s-a deplasat în acest scop, la Cluj-Napoca. Aceştia au început negocierile cu autorităţile clujene pentru construirea unei unităţi de producţie într-unul dintre parcurile industriale Tetarom.

Investiţia s-ar ridica la 10 milioane de euro. Reprezentanţii Swarovski s-au întâlnit atât cu preşedintele CJ, Alin Tişe, cât şi cu primarul municipiului, Sorin Apostu. „Discuţia cu ei a fost în termeni calzi, dar încă nu avem nicio veste de la ei“, a precizat primarul. Surse apropiate comisiei de negocieri cu firma austriacă au precizat că reprezentanţii Swarovski se vor întoarce la Cluj chiar săptămâna aceasta.

Istoria cristalelor Swarovski

Istoria cristaelor Swarovski începe cu inventarea unei maşini de taiat şi faţetat cristale cu o maximă precizie, patentată în 1892. În 1895, Swarovski se mută din Bohemia în Wattens, o mică localitate în Alpii tirolezi, în apropierea oraşului Innsbruck. Aici, împreună cu cei 3 fii ai săi, deschide o fabrică de tăiat cristale, experimentând apoi numeroase metode de a obţine cristale.

De la binocluri de o înaltă claritate şi telescoape ergonomice, la obiecte decorative şi bijuterii extravagante, toate aceste obiecte sunt realizate din cristalele Swarovski. În prezent magazine Swarovski se găsesc în aproape toata lumea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite