Sute de copii visează încă drepturile pe care le au

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor se aniversează, astăzi, şi la Cluj-Napoca. Numeroşi minori care provin din familii defavorizate beneficiază în prezent de asistenţă socială, în contextul în care, de la începutul anului, în judeţ s-au înregistrat aproape două sute de cazuri de abuzuri asupra lor.

Într-unul din centrele Fundaţiei Române pentru Copii, Comunitate şi Familie (FRCCF) din Cluj-Napoca, 117 copii beneficiază zilnic de unele din drepturile fundamentale ale lor: dreptul la educaţie.

După şcoală, copiii din familiile clujene defavorizate au ocazia de a lua parte la meditaţii sau alte programe dedicate acestora în centrele sociale. Sebastian Lăcătuş, în vârstă de nouă ani, visează să devină pictor. Azi dimineaţă, el desena cu o pensulă fină conturul unei livezi. „Am ales să pictez o livadă pentru că îmi plac fructele. Altă dată am mai pictat şi flori”, ne-a povestit copilul.

În camera alăturată, un alt băieţel de nouă ani îşi făcea tema la Limba şi literatura română. „Scriu o compunere despre urs”, ne-a spus Daniel Pop. Micuţul are şi o dorinţă cu ocazia aniversării drepturilor sale. Îşi doreşte o bicicletă.

Copiii iau parte la mai multe activităţi, astăzi, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Cei mici învaţă despre drepturile lor prin jocuri şi concursuri.

Centrul FRCCF de pe strada Ilie Măcelaru găzduieşte un concurs de desene, la care copiii vor alege dreptul „preferat” şi vor desena pe tema lui. „Mai târziu, copiii vor fi şi premiaţi pe măsură”, ne-a spus Paula Beudean, directorul de programe al Fundaţiei.

Dreptul la educaţie, printre cele mai încălcate

De la începutul anului, au fost semnalate 187 de acte de abuz asupra minorilor, de diferite feluri, de la abuz emoţional, sexual sau fizic.

„Am sesizat o creştere faţă de anul trecut, dar acest fapt se datorează şi faptului că lumea anunţă mai des aceste abuzuri”, a declarat Monica Filip, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului (DGAGPC) Cluj. Cei care semnalează încălcarea drepturilor copilului sunt, în general,medicii, dascălii, vecinii, ori membrii din familia extinsă a minorilor abuzaţi.

Drepturile copilului cel mai des încălcate sunt, în accepţiunea Moicăi Filip, dreptul la educaţie, printr-un fenomen de extindere a analfabetismului, dreptul de a fi ocrotit şi de a beneficia de condiţii materiale decente, şi încălcarea dreptului de a putea trăi în propria familie.

Anul acesta, 60 de minori din judeţul Cluj au intrat în sistemul de protecţie de stat, iar patru părinţi au fost decăzuţi din drepturile părinteşti. Numărul total al copiilor aflaţi în casele de tip familial se ridică la 400, iar cei incluşi în reţeaua de asistenţă maternală sunt 220.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite