Suporterii elveţieni: „Oraşul vostru e unul foarte frumos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii au aterizat la Cluj-Napoca ieri, odată cu delegaţia oficială a echipei oaspete. Impresionaţi de istoria oraşului, de clădirile şi fetele frumoase, suporterii echipei FC Basel, cu care CFR se va confrunta diseară în Champions League, cred că echipa clujeană e favorită în câştigarea partidei.

Au venit peste o sută, vorbesc limba germană cu voce tare, încât pot fi observaţi de la o poştă. Nu seamănă deloc, însă, cu o gaşcă de huligani, ci mai degrabă cu nişte familişti cărora le circulă fotbalul prin sânge. E vorba despre fanii echipei Basel, de toate vârstele. Relaxaţi, zâmbăreţi, fără griji, râd mereu, povestesc despre fotbal şi se pozează în fiecare colţ al Clujului.
Nu ştiu aproape nimic despre România, cu atât mai puţin despre oraşul de pe Someş sau echipa cu care formaţia pe care o susţin se va lupta diseară pentru primele puncte în grupele celei mai importante competiţii intercluburi.

Surprinşi de frumuseţea oraşului

În total, în Cluj-Napoca au aterizat circa două sute de suporteri elveţieni. Ei s-au împrăştiat repede, însă o mână de fani s-a adunat, aseară, la stadion, la antrenamentul oficial al echipei favorite. Au venit să vadă nu doar cum se antrenează jucătorii elveţieni, ci şi cum arată stadionul clujean. Au rămas impresionaţi, se aşteptau la ceva mult mai modest.
Impresionaţi au fost şi de oraş, având ocazia să se plimbe prin centrul Clujului vreme de câteva ore, după ce au aterizat, în jurul orei 14.00, iar apoi s-au cazat la mai multe hoteluri din oraş.

„E prima dată când vin în Cluj, dar şi în România. Sunt foarte surprins. Pot să vă spun că am o impresie foarte bună despre oraş“, ne-a spus Peter Herger, unul dintre fanii elveţieni. A reuşit să se plimbe prin centru, să admire clădirile vechi, dar şi să cunoască istoria oraşului, aceştia având un ghid care i-a pus în temă cu cele mai importante amănunte despre oraşul de pe Someş de la înfiinţarea sa şi până în prezent.
De aceeaşi părere este şi un fan mai în vârstă, membru al fan clubului Basel Knights. „Oraşul vostru e unul foarte frumos. Am fost impresionat de <<inima>> acestuia, de centru, de clădirile vechi. Dar ar trebui să fie totuşi reabilitate toate, ar arăta mult mai bine“, a replicat Roland, cunoscut în cadrul fan clubului sub denumirea de bOllé.

Unii cred în Basel, alţii cred în Cluj

Bărbatul o vede pe Basel favorită diseară şi e sigur că echipa sa se va impune cu mai multe goluri în faţa Clujului. Deşi nu ştie prea multe despre fotbalul românesc, elveţianul a reuşit să îşi amintească de Hagi şi de vechea generaţie. Acum, însă, spune că românii nu s-au impus cu nimic pe plan internaţional. „Nu ştiu echipe, nu ştiu jucători“, a conchis Roland.
De cealaltă parte, Peter Herger a surprins cu o declaraţie şoc. „Mi-e frică pentru meciul de diseară. Va fi unul greu, echipei noastre nu îi merge foarte bine acum. Nu o să fie uşor, eu cred că Clujul e favorit în acest meci“, a spus elveţianul.
Totuşi, venind vorba despre fotbalul românesc, elveţianul a replicat scurt, zâmbind: „the best times are gone (vremurile bune au apus, n.r.)“.
Fanii români nu se înghesuie la meciuri
Dacă la prima participare a CFR Cluj în cea mai importantă competiţie europeană, fanii s-au călcat în picioare pentru a face rost de un tichet la meciurile cu Chelsea, Roma şi Bordeaux, de data aceasta lucrurile sunt diferite. Parcursul catastrofal al echipei din acest start de campionat, coroborat cu preţurile mari stabilite pentru tichete şi lipsa de rezonanţă a numelui adversarului, vor ţine suporterii în faţa televizorului.
Până în această dimineaţă, clubul nu vânduse decât 4500 de pachete pentru cele trei întâlniri din Grupa E, iar după ce a scos la vânzare biletele doar pentru meciul de mâine, numărul total al tichetelor vândute a ajuns în jurul a 9000. Conducerea speră ca astăzi şi mâine casele de bilete să fie luate cu asalt şi meciul să fie urmărit de pe stadion de cel puţin 15.000 de oameni, dar cert este că încasările nu vor fi la fel de mari precum în urmă cu doi ani.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite