Super Bingo Metropolis, amendat cu 200.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii ITM Cluj au descoperit că vânzătorii de bilete pentru jocul de noroc lucrau „la negru”. Inspectoratul Teritorial de Muncă o da o amendă-record: două sute de mii de lei, pentru două societăţi care au angajat 251 de persoane fără carte de muncă, pentru a vinde bilete la celebrul joc difuzat de Antena 1.

Jumătate sunt angajaţi la firma Phoenix Games, iar ceilalţi la Metropolis Grup, ambele din Bistriţa şi cu aceiaşi asociaţi, a anunţat directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca. „Am organizat un control, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, iar rezultatul a condus la concluzia că cele două societăţi comerciale nu au încheiat contracte individuale de muncă angajaţilor, care vând bilete de loterie la punctele de lucru din stradă sau din zonele comerciale anterior începerii activităţii”, a precizat acesta, adăugând că s-au aplicat două amenzi maxime, a câte o sută de mii de lei, celor două societăţi implicate în proiectul Super Bingo Metropolis.

În cazul primei firme, care pe raza judeţului Cluj are 124 de vânzători, amenda a fost aplicată deoarece nu a încheiat contracte de muncă personalului. Cea de-a doua companie, care are 127 de volanţi, a încheiat cu actualii vânzători de tichete convenţii civile de prestări servicii, în loc să încheie contracte individuale de muncă, însă o asemenea convenţie nu poate fi încheiată cu o persoană fizică neautorizată, a explicat Roşca.

„Aceste activităţi de natură comercială, de promovare de produse, de distribuţii de presă, vânzări de bilete pentru bingo pot fi desfăşurate de persoane neautorizate doar în baza unui contract individual de muncă, ele neavând un caracter ocazional şi nefiind de natură civilă”, potrivit directorului inspectoratului.

Controlul ITM s-a desfăşurat în perioada septembrie 2009 şi februarie 2010, în urma a mai multor sesizări depuse de oameni.

„Eu n-am semnat nimic”

Directorul a arătat că au fost înregistrate mai multe contracte în ultimul timp, însă abia după ce inspectorii au început controlul. „Am început controalele în luna septembrie. A fost foarte greu, deoarece primisem cu întârziere actele cerute de noi. Între timp s-au înregistrat mai multe contracte individuale de muncă”, a spus acesta.

Vânzătorii evită să povestească despre relaţia dintre ei şi angajatori, însă cu toţii cunosc faptul că nu lucrează tocmai legal. „Eu n-am semnat nimic. Adică nici nu ştiu, nu am primit nicio copie. Normal ştiu că se fac trei copii la contract, din care una îmi vine mie. Dar eu n-am primit nimic”, ne-a spus Jenö Molnar, unul dintre vânzătorii de tichete Super Bingo Metropolis din Cluj-Napoca.

Mâine în Adevărul
Citiţi ce spun managerii celor două firme amendate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite