Super-tăietorii de lemne se antrenează la Cluj cu drujba cu motor de skijet (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lotul României, format din ardeleni, munceşte pe brânci în acest weekend la Gilău. Cei mai experimentaţi bărbaţi din ţară în tăiatul de lemne vor crăpa zeci de butuci astăzi şi mâine, când au loc calificările pentru Campionatul Mondial de Tăiat Lemne, care va avea loc la Tirol, în luna septembrie.

Cinci bărbaţi puternici şi rapizi, şase probe şi multă sudoare sunt igredientele unui spectacol pe care românii îl gustă mereu pe canalele sportive. Este vorba despre Campionatul Mondial de Tăiat Lemne, care va avea loc, în acest an, la Tirol, în Austria. Până atunci, cei cinci români care compun lotul ce va reprezenta ţara noastră peste hotare se antrenează din greu lângă Cluj-Napoca, la Gilău. Astăzi au loc runde de antrenamente, iar mâine se vor alege competitorii pe fiecare categorie, dar şi persoana care va candida la categoria individual.

Fiecare membru din lot, care este realizat în întregime de ardeleni, se antrenează la categoriile tăiere pe înălţime, verticală şi orizontală, joagăr, drujbă şi super-motoferăstrău. Aceştia sunt antrenaţi de orădeanul Nagy Botond, singurul român care a participat până în prezent la un asemenea campionat, anul trecut. După competiţie, acesta a reuşit să organizeze cu ajutorul unei companii din domeniu Campionatul Naţional de Tăiat Lemne, care a avut loc în această vară.

image

Un butuc, tăiat în 30 de secunde

„În competiţie contează rapiditatea şi timpul pe care îl scoţi. Evident, şi tăierea trebuie să fie bună. Un competitor are nevoie de tehnică, nu doar de lovituri puternice”, ne-a explicat Nagy Botond. În medie, un butuc din esenţă de plop este tăiat în circa 30 de secunde. „Un bărbat normal, la pădure, ar tăia un asemenea butuc în aproximativ 20 de minute”, a afirmat Nagy. De asemenea, e nevoie şi de condiţie fizică şi unelte speciale: ferăstraie, topoare şi drujbe.

image

Echipa îşi propune să se extindă, motiv pentru care managementul acesteia a decis să-şi deschidă porţile pentru oricine îşi doreşte să participe. Lotul va fi prezent la Vila „Casa de la ţară”, de la ieşirea din Gilău, până mâine inclusiv.

Super-ferăstrău cu motor de jetski

Una dintre probele speciale ale competiţiei necesită folosirea unei drujbe speciale, care un motoferăstrău foarte puternic, de 62 de cai putere. Cu o viteză a lanţului de 240 km/h şi o greutate de aproximativ 27 kg, acest utilaj solicită maximum de performanţă de la atleţi.

„Motorul este de jetski şi preţul super-motoferăstrăului este de circa 5.000 de euro. A fost creat de un olandez şi putem spune că e cel mai scump motoferăstrău din ţară. Deocamdată, nu concurăm cu aşa ceva, deoarece e nevoie de pregătire specială”, ne-a spus Ioana Şerban, coordonator PR al Stihl România.

Singurul român de la Mondialele de Tăiat Lemne

Orădeanul Nagy Botond practică acest sport de doar doi ani şi deja a reuşit să ajungă la performanţe remarcabile, fiind selectat ca reprezentat al României la Campionatul Mondial de tăiat lemne din Elveţia.

Are un magazin de motofierăstraie şi de acolo i-a venit ideea să practice acest sport. El spune că încă din 2000 a urmărit competiţiile dedicate tăietorilor de lemne din Europa şi din America. Compania Stihl, specializată în motofierăstraie, a hotărât să formeze o echipă de tăietori de lemne şi aici. Primul contactat în acest sens a fost Botond, despre care se ştia că este amator al acestui sport şi care lucra deja cu  compania din Germania.

Odată ce a venit propunerea, Botond a profitat de ea şi s-a pus serios pe treabă. A început să se pregătească intens, împreună cu ceilalţi 15 membri ai lotului naţional. În 2008 au început să se organizeze stagii de pregătire în Gilău, judeţul Cluj. În numai opt luni de pregătire Botond a început să aibă rezultate comparabile cu participanţii de la competiţiile internaţionale din ţări deja cu tradiţie în acest sport.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite