Sunt şomeri, dar nu se „tratează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 10% din şomerii Clujului, adică 800 de persoane, s-au înscris, anul acesta, la cursuri de specializare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

La Cluj sunt 300 de firme de training şi recrutare de personal care fac pregătire profesională pentru clujenii aflaţi în cautarea unui loc de muncă. E un număr ridicat dacă avem în vedere că la Bistriţa, spre exemplu, sunt doar 17 astfel de firme. Din acestea, 50 de firme accesează fonduri europene pentru instruirea şomerilor.  Un exemplu în acest sens este Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, care a accesat  500.000 de euro, în 2011, pentru instruirea a 400 de şomeri, din care s-au angajat aproape 200. Un alt exemplu, este IC Consulting, care a atras 500.000 de euro pentru pregătirea a 250 de şomeri din Dej, din care s-au angajat până la această oră 5%.

10% s-au înscris la cursurile AJOFM

80% din şomerii care urmează un curs de specializare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) îşi găsesc un loc de muncă, a declarat Daniel Don, directorul agenţiei. Acesta a precizat că 800 de persoane au făcut cursuri la AJOFM în 2011 şi 800 s-au înscris în 2012. „Cursurile s-au facut în mare parte pe banii agenţiei noastre, însă unele cursuri au fost finanţate direct de angajator, astfel că dintr-un număr de 58 de cursuri, aproximativ 53 sunt finanţate de noi, iar 5 sunt finanţate de  angajator, care vine la noi şi ne spune de ce muncitori are nevoie şi de ce număr. Noi ne ocupăm de pregătirea lor, iar angajatorul îi alege pe cei mai buni", a spus Daniel Don, directorul AJOFM.

Foarte mulţi tineri care urmează cursuri au studii superioare. „Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că mulţi tineri din ziua de azi nu ştiu să îşi aleagă facultăţile şi nu se interesează dacă este un domeniu în care locurile de muncă sunt uşor de găsit", este de părere directorul AJOFM.

Oamenii sunt deficitari la utilizarea calculatorului şi la limbile străine. „Pentru utilizarea calculatorului avem un curs pregătit pentru 2012, însă pentru curs de limbi străine nu am reuşit să creăm spaţiul şi condiţiile", a spus Daniel Don. „La Cluj sunt 12.700 de oameni în căutarea de locuri de muncă, dar numai  circa 10 % dintre ei s-au înscris la cursurile de specializare programate de AJOFM pentru anul 2012", a declarat Don.

Şomer cu două facultăţi şi un vraf de diplome

Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, a susţinut că există şi cazuri de persoane care au multe cursuri de specializare, dar nu se angajează. Unul dintre ei, care a vrut să-şi păstreze anonimatul, i-a reproşat lui Feneşan: „Am fost să mă angajez bucătar în urma absolvirii cursului şi mi-au cerut să gătesc, după o reţetă pe care nu m-aţi învăţat să o fac".

„I-am spus cursantului că noi l-am învăţat principii, nu reţete. Acest tânăr are două facultăţi, un vraf de diplome pentru cursuri absolvite, dar pentru că primeşte bani de la Uniunea Europeană pentru cazare, masă, transport şi bursă pentru aceste cursuri, se tot plimbă de la un curs la altul şi nu se mai angajează", a spus Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.

La 53 de ani a început o altă profesie

Rodica Epure-Bănică are 53 de ani, este de profesie economist şi a lucrat la Terapia ca econimist 14 ani şi alţi 14 ani a fost şef al Departamentului Administrare Acţionariat la Terapia. Departamentul a fost desfiinţat anul trecut şi Rodica Epure Bănică a fost trimisă în şomaj. Luni întregi a fost nevoită să trăiască din indemnizaţia de şomaj şi s-a confruntat cu refuzul multor firme de a o angaja pe motiv că e supracalificată. RSC Consulting i-a oferit posibilitatea de a urma un curs gratuit de expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene. „Cursul a durat 45 de ore, din care 15 ore au fost teoretice şi 30 de ore au reprezentat perioada de practică în care am învăţat cum să pregătim şi să elaborăm un proiect, cum să facem documentarea pentru proeictele europene şi cum să stabilim parteneriate. După terminarea cursului am fost angajată imediat  de firma Romapisan, care oferă consultanţă în managementul proiectelor din fonduri europene", a precizat Rodica Epure Bănică. 

De la şomer la administrator de  complex


Bogdan Miron are în jur de 30 de ani, a terminat liceul, a lucrat ca ospătar şi a stat fără loc de muncă câteva luni de zile. „Am  făcut un curs de şase luni de zile pentru postul de adminsitrator hotel şi pensiuni turistice. Am făcut două luni de teorie şi patru luni de practică. După terminarea cursului mi s-a oferit postul de administrator al Complexului Turistic «Milenium» din Gilău şi aici conduc activitatea cât pot eu de bine", a spus Bogdan Miron. El nu a plătit niciun ban pentru cursul absolvit pentru că Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor l-a şcolit pe banii Uniunii Europene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite