Studenţii tunisieni din Cluj sunt în blocaj financiar, pe motiv de Revoluţie. Ei riscă să fie trimişi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele din Tunisia i-a adus pe studenţii tunisineni de la Cluj în imposibilitatea de a-şi mai plăti taxele. Tunisienii riscă expulzarea din România, dacă nu îşi pot prelungi permisele de şedere.

Liderii studenţilor tunisieni cer statului român o păsuire de un an, să îşi poată reveni după schimbarea de regim din ţara lor. „Nimeni nu mai lucrează acum, e şi greu să ajungi la serviciu, deci nimeni nu a luat salariu în ianuarie. Nici băcile nu funcţionează“, a explicat Sonia Moussa, vicepreşedinta Associmed, organizaţia studenţilor tunisieni de la Medicină.

„În acest an, din cauza evenimentelor de acasă, unii nu au reuşit să îşi plătească a doua tranşă a taxelor, astfel că fără chitanţa că ai plătit, nu ţi se eliberează permisul de şedere“, mai spune stundeta în anul V la Medicină generală. Studenţii tunisieni cer ca măcar temporar, să nu mai fie legată acordarea pemisului de şedere de plata integrală a anului de şcolarizare.

Lanţul săbiciunilor

Pemisul de şedere, eliberat sau prelungit de Serviciul de Evidenţă a Străinilor costă, la rândul lui, aproximativ 600 de lei. Cei care depăşesc data până la care acest document este valabil, mai plătesc o amendă de 300 de lei, iar dacă întârzie la plată, li se adaugă câte 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Potrivit datelor oferite de Oficiul pentru Străini, din cei 734 de tunisieni care se află, în acest moment, legal, în Cluj, majoritatea sunt stundeţi la Medicină. Pentru a veni în întâmpinarea studenţilor tunisieni, aflaţi în imposibilitatea de a-şi mai plăti taxele, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF)„Iuliu Haţieganu“ din Cluj, la care învaţă, în acest moment, în total, 723 de studenţi tunisieni, a prelungit cu o lună plata celei de-a doua tranşe a taxei de şcolarizare pe 2011. Astfel, termenul limită este acum 16 mai.

„Mulţi sudenţi nici nu pot dormi de gândul că nu au cum să îşi plătească taxa. Oricum, stăm cu sufletul la gură pentru cei de acasă. I-am văzut părinţii mei pe skype puşi la pământ, se auzeau focuri de armă“, a povestit Sonia Moussa. Ea se află printre studenţii norocoşi care nu trebuie să-şi plătească, anul acesta taxa de şcolarizare de 3860 de euro, pentru că a câştigat o bursă a statului roman, care îi acoperă aceste coturi şi îi asigură şi 65 de euro pe lună, bani de buzunar. Însă sora ei, Nadia Moussa, studentă tot la medicină, nu poate să îşi plătească taxa, din cauza blocajului financiar-bacar produs de revoluţia petrecută în ţara în care s-a născut.

Interpelare parlamentară
Pentru a-i ajuta pe studenţii tunisieni, deputatul clujean Mircia Giurgiu a depus, la începutul acestei sapătămâni, un memoriu în Parlament. „Am vorbit şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor să găsească o soluţie legală să-i sprijinim, pentru că e vorba despre o situaţie specială“, a declarat deputatul.

Bursierii, mai norocoşi

Din cei 733 de stundeţi tunisieni de la UMF, 229 sunt la Facultatea de Medicină, 270 la Facultatea de Farmacie, iar la Facultatea de Medicina Dentara sunt 224. Dinte aceştia, doi sunt bursieri ai statului roman. De asemenea, UMF mai acordă şi burse de performanta profesionala pentru studenţii străini. 51 dintre acestea sunt acordate unor studenţi tunisieni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite