Studenţii te invită la o cafea cu suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Tămaş şi-a convins colegii să vândă ceai şi cafea pentru a ajuta studenţii orfani.
Oana Tămaş şi-a convins colegii să vândă ceai şi cafea pentru a ajuta studenţii orfani.

O temă dată de  un profesor studenţilor de la Facultatea de Istorie şi Filosofie s-a transformat într-un obicei: de cinci ani voluntarii vând ceai şi cafea pentru a strânge bani pentru colegii lor orfani.

Studenţii de la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) derulează, de ieri şi până în 8 decembrie, campania „Hai la o cafea". Astfel, voluntarii au instalat la sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai, la sediul Facultăţii de Drept şi la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării standuri unde vând cu 1 leu ceai sau cafea, între orele 10.00 şi 16.00. Banii sunt strânşi în scopuri caritabile.

Bani pentru studenţi orfani


Campania „Hai la o cafea!" a început în 2007, ca un exerciţiu gândit pentru studenţii Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Atunci, profesorul Ioan Bolovan, care predă în cadrul catedrei de Istorie Modernă, a vrut să-şi impulsioneze studenţii să se implice în voluntariat. „Ne-a promis câte un punct în plus la nota finală. După ce am gândit evenimentul ne-a plăcut atât de tare că  nu a mai contat nota", povesteşte Oana Tămaş (27 de ani), doctorandă la Istorie şi iniţiatoarea proiectului. De atunci, voluntarii acţiunii au ajutat peste 50 de colegi, iar pentru 2011 echipa încearcă să ajute alţi zece studenţi. „Ideea e că lângă noi sunt colegi care fac un efort mai mare decât noi să facă facultatea. Ei nu primesc pachete de acasă, nu primesc bani pe card, nu aşteaptă un telefon după examen să spună: <<mamă am ştiut sau nu am ştiut>>, şi uneori sunt mult mai buni decât noi", adaugă Oana.

Fiecare beneficiar al programului primeşte cadouri de aproximativ 350 de lei. Studenţii orfani primesc bonuri pentru cărţi, de circa 100 de lei, un stick de memorie sau un stilou şi bani. „Nu primesc doar bani, noi vrem să fie un ajutor chiar pentru şcoală şi din cauza asta nu li se dau dar bani", afirmă Anamaria Macovei (26 de ani), una dintre voluntare. Cadourile oferite de echipa „Hai la o cafea!" sunt pentru studenţii din anii II şi III, iar în prima zi s-au strâns în jur de 550 de lei.

O sută de lei pentru o cafea

Oana povesteşte că în fiecare an, unul dintre profesorii din UBB cumpără o cafea pentru care plăteşte 100 de lei. „Nu vrea să facă public gestul lui, dar în fiecare an vine şi donează suma asta, e important pentru noi să ştie şi profesorii că nu stăm aici în frig ca să ne ţinem nouă banii. Domnul profesor Bolovan vine în fiecare an, la fiecare centru şi ne cumpără ceai".

Deşi se implică activ, Ioan Bolovan recunoaşte că nu şi-a închipuit că tema dată studenţilor se va transforma într-o tradiţie. „Nu m-am gândit decât la antrenarea studenţilor la un eveniment de voluntariat, proiectul mi-a depăşit aşteptările. A ajuns să fie recunoscut şi sper să urmeze încă 50 de ediţii", menţionează Bolovan. Pe lângă cafea şi ceai, voluntarii strâng bani pentru proiect şi vânzând cărţi, cu 30 de lei şi iconiţe cu 60 de lei. Este vorba despre un volum de istorie semnat de studenta Anamaria Macovei, alături de două colege. „Sunt 15 cărţi momentan, dacă e cerere mai aducem", spune Anamaria.

15 kilograme de cafea pentru un Crăciun fericit


Pentru că nu vor să se simtă cineva jignit, Oana spune că de la bun început s-a acţionat cu discreţie, astfel încât să nu creadă cineva că e vorba de milă. „E doar un cadou de sărbători şi colegii au fost deschişi, eventual surprinşi, dar nu a interpretat nimeni greşit. Am fost foarte precauţi de la început, nimeni nu a primit lista cu beneficiarii", explică Oana. Pe parcursul celor patru zile, se folosesc în jur de 15 kilograme de cafea, iar o parte din banii strânşi sunt păstraţi pentru cumpărarea produselor necesare pentru ediţia de anul viitor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite