Studenţii francezi învaţă medicina cu accent de Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul, Regis şi Vincent (de la stânga la dreapta), trei dintre cei 262
Paul, Regis şi Vincent (de la stânga la dreapta), trei dintre cei 262

La sfârşitul săptămânii trecute, ziarul francez Le Figaro a publicat un articol despre numărul tot mai mare de francezi care studiază medicina la Cluj-Napoca. Numeroşi tineri din Hexagon aleg să-şi reînceapă studiile la Cluj pentru a evita concurenţa acerbă de acasă.

Tot mai mulţi studenţi francezi profită de internaţionalizarea studiilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ (UMF) Cluj-Napoca. În Franţa, doar un student din şase ajunge în anul doi al studiilor medicale şi are la dispoziţie doar două încercări de a repeta primul an. Cei perseverenţi în dorinţa de a deveni medici trebuie să se îndrepte către altă ţară, pentru a dobândi diploma. De circa doi ani, UMF a apărut printre variantele alese de studenţii francezi.

Potrivit jurnaliştilor de la „Le Figaro“, o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, de când diplomele româneşti sunt recunoscute în Franţa, numărul studenţilor a crescut de la doi-trei la 262, câţi sunt în prezent. Doar în 2009 au fost admişi 152 de studenţi din Franţa.

La finalul celor cinci sau şase ani de studii, francezii trebuie însă să îşi facă specializarea în ţara natală, dar sistemul îi acceptă fără probleme, spun jurnaliştii francezi. Pleacă şi cu limba română învăţată, pentru că doar primii trei ani de studiu îi fac în limba franceză, urmând ca ultimii doi sau trei ani să înveţe în limba română. Examenele le dau însă în limba nativă pe tot parcursul studiilor. Taxa pe care o plătesc străinii la UMF Cluj este rezonabilă pentru puterea de cumpărare din Franţa - 5.000 de euro anual

A treia încercare, la Cluj

Vincent Barberoux este din Marsilia, unde şi-a „consumat“ cele două încercări de a accede în anul doi al studiilor de medicină. Din 3.000 de studenţi, doar 300 au fost acceptaţi în anul doi. Aflat în jurul locului 900, Vincent a ales Clujul pentru a-şi începe a treia oară primul an de medicină. Spune că nu se vede altceva decât medic, iar nereuşita din Franţa nu l-a descurajat.

„În Franţa, profesorilor nu le pasă de studenţi şi îi lasă singuri să înveţe. Iar în primul an este foarte mult de învăţat şi numai teorie. În România e mai practic studiul, iar profesorii sunt mult mai binevoitori şi te ajută să înţelegi“, spune Vincent. Acesta a promovat cu nota cinci cele trei examene pe care le-a avut de curând. „Sper să am note mai mari pe viitor“, spune francezul.

Maury Paul este student în anul doi la Medicină Dentară, tot după două tentative nereuşite de a intra în anul doi, la Universitatea din Montpellier, la 60 de kilometri de oraşul său natal, Nimes. „Este o competiţie foarte mare să rămâi în sistem. La noi au concurat 1.800 de studenţi pentru 300 de locuri. Este limitat numărul de locuri pentru că este finanţat în totalitate de stat“, spune Paul.

Din Caraibe, la Cluj

Regis Combé este din arhipelagul Guadeloupe, un teritoriu francez din Marea Caraibelor. A început să studieze Farmacia în Belgia, însă a venit la Cluj din anul doi, ca să fie împreună cu sora lui, studentă la Medicină Generală la Cluj. Speră ca după cei cinci ani la Cluj să se întoarcă în Belgia, unde să facă o specializare în farmacie industrială. În al doilea an în Cluj, vorbeşte destul de bine limba română, dar este dezamăgit că studenţii străini nu socializează mai mult cu românii.

Cei trei sunt obişnuiţi şi cu viaţa de noapte a Clujului, însă prezenţa obligatorii la peste 70 la sută din cursuri nu le permite să îşi petreacă nopţile prin cluburi. Toţi trei locuiesc în chirii în zona centrală a Clujului, pentru care plătesc între 250 şi 400 de euro şi sunt mulţumiţi de condiţii. Nu sunt însă mulţumiţi de felul în care sunt priviţi pentru că nu au dat admitere şi speră ca optica să se schimbe.

O treime din studenţi sunt strănni

Cifrele de şcolarizare pentru studenţii străini în următorul an universitar au fost aprobate de UMF Cluj în 26 ianuarie, însă nu vor intra în vigoare înainte de aprobarea de către ministerul de resort. Propunerea UMF Cluj către minister este de 440 de locuri pentru studenţii străini, care vor achita o taxă anuală de 5.000 de euro, şi 820 de locuri la linia în limba română, unde studenţii trebuie să treacă de un examen de admitere. În total, UMF are acum peste 2.200 de studenţi străini, împărţiţi în liniile engleză şi franceză, iar în fiecare an, procentul studenţilor din Uniunea Europeană creşte.

Obişnuiţi cu atenţia presei


UMF apare în mod constant în mass-media franceză. Cel mai important canal de ştiri al lumii franfocone - France 24 - a realizat un reportaj la sfârşitul lunii ianuarie 2009. Cinci zile mai târziu, cel mai importante ziar regional din Franţa (Ouest France) prezenta motivele pentru care 110 studenţi din Franţa, la vremea aceea, au ales să studieze la UMF Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite