Studenţii europenişti momiţi la practică cu excursii în vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii s-au arătat interesaţi de programele de practică propuse
Studenţii s-au arătat interesaţi de programele de practică propuse

Un sejur la Bruxelles este „marele premiu“ pentru tinerii care vor fi silitori la programul de practică obligatorie. Peste 200 de studenţi de la Facultatea de Studii Europene au participat în această dimineaţă la selecţia pentru efectuarea practicii obligatorii. Sunt disponibile 150 de locuri de practică în acest an. 

O primă etapă a unui proiect cu fonduri europene a avut loc în această dimineaţă la Facultatea de Studii Europene. Studenţii au veniţi atraşi atât de obligaţia de a-şi satisface stagiul obligatoriu de practică, cât şi de stimulentele propuse de facultate.
Peste 200 de studenţi de la Facultatea de Studii Europene au participat în această dimineaţă la selecţia pentru efectuarea practicii obligatorii, în restaurantul „Piramida“ al Universităţii Babeş-Bolyai.


Program de 90 de ore
După cum ne-a explicat profesorul Nicoale Păun, managerul proiectului, este vorba de un program care permite efectuarea stagiului de practică de birou şi teren, timp de 90 de ore, pentru 300 de persoane, studenţi şi masteranzi, pe o perioadă de doi ani. Au fost selectaţi un număr de 17 parteneri, firme şi agenţii de stat, din Cluj, Bistriţa şi Iaşi, la care vor urma practica studenţii desemnaţi în urma unor teste de aptitudini. „Principalul criteriu de selectare a firmelor a fost experienţa în gestionarea de proiecte europene”, ne-a spus Păun.
Proiectul este finanţat din fondul social european prin programul destinat dezvoltării resurselor umane, cu suma de 1,8 milioane lei.


Excursi de studiu la Bruxelles şi la Strasbourg
„Finanţarea include inclusiv 15 aplicaţii de studiu la Bruxelles şi Strasbourg, unde vor fi selectaţi cei care au reuşit cele mai bune performanţe în timpul practicii”, ne-a mai spus Păun.


Selecţie pe bază de abilităţi
Problema a fost şi desemnarea studenţilor care vor efectua practica prin acest sistem. În prima etapă, studenţii au completat un chestionar în care îşi exprimau principalele dorinţe privind efectuarea practicii. „Le-am explicat celor care nu au demonstrat abilităţi de comunicare că nu e potrivită opţiunea pentru activităţi de front office (relaţii cu pulibcul)”, ne-a declarat consiliera Claudia Crişan.


O altă selecţie a avut loc în cadrul firmelor prezente. „Pentru locurile neocupate astăzi, studenţii vor continua un al doilea set de testare, în care vor trebui să dea dovadă de raţionament analitic, abilităţi decizionale, organizatorice, memorie, verbale“, ne-a mai spus Crişan.


Locuri neocupate
Instituţiile participante sunt în principiu interesate şi de folosirea studenţilor, după terminarea programului de practică. Astfel, deşi nu vor fi angajaţi permanenţi, aceştia vor lucra la elaborarea de proiecte europene. Nu este singura activitate oferită la manifestarea de astăzi. Centrul de Informatică Minieră inteţionează să organizeze un call center, unde studenţii vor avea ocazia să caute clienţi pentru susţinerea de cursuri profesionale.

Au depus oferte Centrul de Afaceri Transilvania, Prefectura, Camera de Comerţ şi Industrie, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, Camera de Comerţ, SC Prinker SRL, Centrul de Informatică Minieră, SC Contafiscal Servicii, RSC Consulting, ISJ, OJCA, Aries Transilvania, Professional Consulting, Consiliul Judeţean Bistriţa, ADR Nord-Vest, ADR Nord- Est, BRCT Iaşi.

 „Vor lucra pe poziţii de asistent manager training şi marketing”, ne-a spus Mircea Mocanu, şeful CIM.


Inspectoratul Şcolar va trimite studenţii pe urmele proiectelor realizate fie de elevi, fie de entităţile din subordine. „Vor fi umbra mea”, ne-a spus Adriana Iacob, coordonatoarea programelor europene din ISJ.

Puţin dezamăgită a plecat reprezentantul firmei Contafiscal Servicii, care sunt interesaţi în a-i pune să verifice înregistrarea corectă a documentelor fiscale. „Au venit doar doi studenţi cunoscători ai limbii germane”, ne-a spus Anca Olariu, consultant resurse umane.

Dan Ţiţ în schimb, de la RSC Consulting era mai optimist. „O parte din foştii noştri studenţi în practică au rămas colaboratori pentru proiecte punctuale”, a spus Ţiţ.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite