Studenţii clujeni nu vor pauze de masă obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile studenţeşti din oraş nu văd necesară o lege prin care studenţii să fie trimişi la masă în timpul cursurilor. Marius Bojiţă, preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, unul dintre iniţiatorii proiectului privind pauzele de masă obligatorii pentru studenţi, este de părere, că o asemenea lege este importantă pentru sănătatea tinerilor.

Organizaţiile studenţeşti clujene nu văd cu ochi buni iniţiativa profesorului Marius Bojiţă şi a prof. Dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în ceea ce priveşte promulgarea unei legi care să prevadă, în mod obligatoriu, o pauză de masă pentru studenţi.

Preşedinţii acestor organizaţii sunt de părere că o asemenea lege nu ar face altceva decât să aglomereze orarul studenţilor, şi aşa unul foarte încărcat, potrivit acestora.

Nu-şi permit să mănânce în centru


„Nu e nici pe departe o soluţie. Există multe lacune în sistemul de învăţământ, iar existenţa unei pauze de masă este cea mai mică problemă. Asta nu ar face decât să-l ţină pe student toată ziua ocupat”, a declarat Virgil Smărăndoiu, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”.

Acesta a precizat că cele două ore propuse prin acest proiect nu ar fi suficiente pentru deplasarea studenţilor la cantinele studenţeşti sau cămine, majoritatea dintre ele fiind situate la distanţe mari de locurile unde se desfăşoară cursurile.

„N-ar face altceva decât să plimbe studentul dintr-un loc în altul. Ca să ajungi să mănânci şi să te şi întorci ai doar pentru deplasare nevoie de două ore. Studenţii nu-şi permit să mănânce la restaurantele din centru”, a adăugat Smărăndoiu.

„Îşi fac ferestre prin absenţe”

Iniţiativa este criticată şi de Marius Lupou, coordonatorul departamentului de relaţii externe din cadrul Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Tehnică. „E o soluţie pentru cei din şcoala generală sau liceu. Toate cantinele studenţeşti au program accesibil studenţilor. Decalarea orelor spre seară nu ar fi o decizie înţeleaptă”, crede şi Marius Lupou.

Potrivit lui Marius Cobârzan, preşedintele Organizaţiei Studenţilor pentru Turismul Românesc, studenţii reuşesc să-şi adapteze timpul astfel încât să reuşească să ia masa de prânz. În replică, prof. Dr. Marius Bojiţă, preşedintele UMF Cluj a declarat pentru Adevărul că un asemenea proiect este necesar pentru sănătatea studenţilor.

„În orice ţară civilizată universităţile îşi fac orarul astfel încât studenţii să aibă parte de o asemenea pauză. Nu vreau să intru în multe detalii, dar de foarte multe ori studenţii îşi fac aceste ferestre, despre care vorbesc, prin absenţe”, a explicat Bojiţă. Potrivit iniţiativei acestuia, studenţii ar putea avea o pauză obligatorie de masă în intervalele orare 12.00 - 14.00 sau 13.00 - 15.00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite