Cluj: Studenţii străini au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii străini de la Medicină sunt nemulţumiţi de majorarea taxelor de studiu, şi spun că nu îşi mai permit să plătească şcoala.

Aproximativ o sută de studenţi străini ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj au ieşit, astăzi, în stradă, pentru a protesta împotriva majorării taxei de şcolarizare.

Înarmaţi cu megafoane şi pancarte inscripţionate, tinerii au început protestul în faţa noului rectorat al universităţii, de pe strada Babeş, după care au pornit într-un marş până la vechiul rectorat, de pe strada Emil Isac. Timp de zece minute, studenţii s-au oprit şi în faţa Bibliotecii Central-Universitare „Lucian Blaga”, apelând la solidaritatea tutur studenţilor. „No more taxa” şi „Equal education for all” sunt câteva dintre sloganurile protestatarilor, care s-au auzit pe străzile oraşului. Grupul a fost însoţit, îndeaproape, de jandarmi şi poliţişti. Aceştia au cerut şi sprijinul premierului Emil Boc, care se afla, la acea oră, la Cluj-Napoca.

Refuză să plătească taxa

Studenţii străini de la Medicină sunt nemulţumiţi de majorarea taxelor de studiu. Potrivit acestora, pentru cei care studiază în anul I, taxa s-a dublat, de la 2.500 de euro la 5.000 de euro. Pentru studenţii din ceilalţi ani, aceasta s-a majorat de la 3.600 de dolari la 3.200 de euro. „Asta înseamnă aproape 1.000 de euro în plus, ori nu ne mai permitem să plătim”, spune Makhoul Maged, din Israel, student în anul V la Medicină Generală. „Sperăm ca, de aici, să iniţiem un protest în toată ţara”, a completat Refael Kazarel, un alt student din Israel.
Tinerii recunosc că mulţi dintre ei nu şi-au plătit, încă, taxa, chiar dacă riscă să li se adauge penalizări sau să aibă probleme cu viza de studiu. Nici reprezentanţii UMF nu au putut preciza câţi dintre studenţii străini au plătit, până acum, şcolarizarea.

În tot acest timp, reprezentanţii universităţii ridică din umeri, şi spun că ei nu fac decât să respecte legea. Taxa de şcolarizare pentru studenţii străini care nu fac parte din Uniunea Europeană a fost majorată, printr-o Ordonanţă de Guvern din 28 august 2009.  Potrivit acesteia, studenţii de la Medicină ce studiază pe cont propriu în România plătesc 320 de euro pe lună, la nivel de licenţă, masterat sau rezidenţiat, şi 340 de euro pe lună, pentru studii postuniversitare. Taxele au fost majorate şi pentru celelalte domenii de studiu.
Studenţii străini din Cluj-Napoca speră ca, săptămâna viitoare, să li se alăture protestului şi cei din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. La UMF Cluj studiază aproximativ 1.800 de studenţi străini.


Taxe mai mari pentru studenţii străini non -UE

Domeniu de învăţământ  
      Taxă licenţă/masterat

Tehnic, Sport, Matematici      270 euro/lună
Arhitectură                                350 euro/lună
Sociouman, Economie          220 euro/lună
Medicină                                    320 euro/lună
Muzică şi arte                           420 euro/lună
Interpretare muzicală, Teatru 750 euro/lună
Film                                             950 euro/lună

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite