Cluj: Studenţii de la Medicină au dat greva pe negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Studenţii de la Medicină au dat greva pe negocieri
Cluj: Studenţii de la Medicină au dat greva pe negocieri

Mitingul solicitat pentru astăzi de câţiva studenţi a fost anulat, iar în Biroul de Senat vor fi discutate punctual problemele studenţilor. În replica memoriului primit la universitate, rectorul Constantin Ciuce a început de ieri discuţiile cu reprezentanţii legali ai studenţilor, cu care a purtat discuţii de peste cinci ore.

O tentativă „anonimă” de grevă a studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” a fost anulată astăzi, după discuţii de peste cinci ore pe care reprezentanţii legali ai studenţilor le-au avut cu conducerea universităţii.

Demersurile de negocieri din partea celor trei organizaţii studenţeşti recunoscute la nivelul universităţii au început în urmă cu două săptămâni, un memoriu fiind trimis către conducerea universităţii în 29 septembrie.

După o întâlnire de joi seara a studenţilor, un grup restrâns, de circa cinci studenţi, au trimis mesaje pe internet care i-au îndemnat pe colegii lor la o grevă japoneză, cu banderole negre, începând de vineri. În aceeaşi zi, la universitate a sosit un ultimatul semnat generic de „studenţii UMF”.

Căminul care a umplut paharul

Una dintre revendicările principale din memoriu, menţinerea regiei de cămin la aceeaşi valoare din anul anterior, nu a putut fi „ascultată” de universitate. Potrivit rectorului Constantin Ciuce, regia de cămin nu a putut fi menţinută la aceeaşi valoare, care nu a mai fost crescută din 2003 şi aducea pierderi importante la bugetul universităţii. Regia de cămin a crescut cu 10 lei la căminele cu cinci locuri în cameră, iar la garsonierele cu confort sporit a crescut cu 60 de lei.

„Am primit un raport care indica pierderi de trei miliarde de lei vechi pentru un an şi pentru luna noiembrie avem nevoie de 10 miliarde (de lei vechi - n.r.) pentru schimbarea cazanelor la căminele din Campusul Hasdeu, pentru ca studenţii să nu rămână fără apă caldă şi căldură”, a spus rectorul UMF.

Scindare între studenţi

„Tentativa” de grevă a pornit din lipa de comunicare dintre studenţi, susţin reprezentanţii legali ai acestora, prezenţi astăzi, alături de rectorul universităţii, la o conferinţă de presă.

Ana Ioaneş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Farmacişti, consideră activitatea programată astăzi în faţa Sediului UMF, drept un „protest nefondat”. „Poziţia organizaţiei este că susţinem problemele studenţilor, ne implicăm în viaţa studenţească, dar nu ne implicăm în grevă, sau cel puţin nu în cea de astăzi”, a spus Ana Ioaneş.

Rate pentru studenţii străini

Rectorul UMF a răspuns astăzi şi demersurilor venite din partea studenţilor străini, o parte dintre aceştia fiind nemulţumiţi de cuantumul taxei care se aplică celor admişi prin concursul de evaluare de dosare. Taxa de 5.000 de euro este similară celorlalte şase universităţi de medicină şi farmacie din ţară şi nu poate fi modificată doar de UMF.

Referitor la vizita doameni ambasador a Tunisiei, Saloua Bahri, Constantin Ciuce a afirmat că un rector nu poate interveni în situaţile diplomatice ale ţării. „Studenţi străini au de ales. Vor să studieze aici, pe această taxă, sau vor să studieze în altă parte”, a spus Ciuce.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite