Studenţi clujeni, lăudaţi de directorul Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steve Ballmer, directorul executiv al celui mai mare producător de software din lume, a menţionat, înainte de începerea unui concurs internaţional, proiectul unor tineri de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Echipa „Simplex", formată din studenţii Alina Călin, Andrei Cantea, Andrei Dascălu, Cosmin Mihaiu şi coordonatorul acestora, lectorul Dan Suciu de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), s-a clasat în primele şase echipe din lume la concursul Imagine Cup, organizat de Microsoft, secţiunea Software Design, desfăşurat din 8 până în 13 iulie, la New York.

Invenţia lor, dispozitivul medical numit MIRA (Medical Interactive Recovery Assistant), o soluţie software care ajută la recuperarea mai rapidă a persoanelor cu handicap locomotor temporar, în urma unor accidente sau boli, i-a convins chiar şi pe mai marii companiei Microsoft.


image

Înainte de concurs, studenţii clujeni s-au întâlnit faţă în faţă cu Steve Ballmer, directorul executiv al companiei americane. „Din cele aproape 70 de echipe de la categoria Sofware Design, 10, printre care şi noi, au fost invitate la o întâlnire cu Steve Ballmer. Ne-a zis că i-a plăcut foarte mult ideea noastră de a folosi xBox Kinect în medicină. În deschiderea concursului, când a susţinut discursul, a menţionat produsul nostru", a explicat Cosmin Mihaiu, unul dintre inventatori.

Vor să dezvolte proiectul

În afară de vizita propriu-zisă în ţara tuturor posibilităţilor şi de participarea la unul dintre cele mai importante concursuri studenţeşti din lume, echipa clujeană s-a ales şi cu idei de îmbunătăţire a proiectului. "Vrem să dezvoltăm proiectul. De abia ne-am întors din SUA, ne luăm două săptămâni de vacanţă, după care ne reapucăm de lucru", a explicat Cosmin.

Soluţia echipei clujene a fost foarte bine primită, a specificat studentul. „Doar primele trei locuri sunt făcute publice. Restul de până la şase nu sunt desemnate. În consecinţă, nu ştim dacă ne-am clasat pe locul patru, cinci sau şase", a explicat tânărul.

Soluţie testată la Recuperare

Ideea , gândită ca o completare a programului de recuperare fizică, ar putea revoluţiona sistemul medical. Concret, pacientului cu diferite afecţiuni ale aparatului locomotor îi sunt monitorizate mișcările cu ajutorul tehnologiei Kinect, care presupune folosirea unui senzor wireless. Atunci când face exerciţii fizice, bolnavul îşi poate urmări mişcările pe un ecran. În momentul în care greşeşte, programul îi atrage atenţia şi îi arată poziţia ideală. Mai mult, exerciţiile pot fi urmărite, cu ajutorul platformei, de către medicii kinetoterapeuţi de pe calculatorul personal sau direct de pe telefonul lor Windows Phone 7. Aceştia le pot da pacienţilor  indicaţii legate de executarea programului de exerciţii de la distanţă.

Pentru a testa eficienţa terapiei, studenţii clujeni au mers direct la sursă. MIRA este un proiect aplicabil, testat chiar de către medicii Spitalului de Recuperare.Aceştia susţin proiectul, însă recunosc că mai este de lucrat pe partea de cercetare. „Ideea va fi sigur câştigătoare, indiferent de concurs", a spus dr. Octavian Olariu, de la Spitalul de Recuperare.

Au concurat cu alte 70 de echipe

Echipa „Simplex" a participat în competiţia internaţională Microsoft Imagine Cup, la secţiunea Software Design, cu proiectul MIRA: Medical Interactive Recovery Assistant, o aplicaţie medicală pentru recuperarea persoanelor cu handicap temporar. La ediţia 2011 s-au înscris în competiţie 358.000 de studenţi din 183 de ţări/regiuni. Peste 400 de studenţi din 70 de ţări au participat la finala organizată săptămâna trecută la New York, la Koch Theater în Lincoln Center.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite