Studentă la Cluj: „Criză de criză, dar la bere nu renunţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începe viaţa studenţească: mii de studenţi din toate judeţele Ardealului s-au trezit azi cu noapte-n cap pentru a ajunge la Cluj, pentru a-şi ocupa locul într-unul din căminele studenţeşti din oraş.

Dacă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cazările au început încă de ieri, azi a fost rândul studenţilor Universităţii „Babeş-Bolyai” să aştepte câteva ore în faţa căminului unde au fost repartizaţi.

„M-am înscris pentru un număr de ordine încă de la 12 noaptea, atunci când s-a dat drumul înscrierilor, ca să prind locurile din faţă, altfel stai ore întregi la coadă”, a declarat un student în anul al doilea la Matematică-Informatică, din Târgu-Mureş.

Condiţii „acceptabile”

Chiar dacă doar patru din cei cinci locatari ai unei camere dintr-un cămin din campusul Hasdeu beneficiază de un dulap, au baie comună şi paturi supraetajate, costul mic al cazării le face cu ochiul studenţilor din Cluj.

„La preţul acesta ce sa zici? E ok. Plătesc doar 80 de lei lunar. La ce să mă aştept mai mult? În plus sunt aproape de facultate, nu plăteşti cheltuieli, ai internet”, a declarat Alexandra Costin, o studentă de anul doi, care va fi cazată în căminul IV.

Criza financiară s-a făcut simţită în buzunarele părinţilor studenţilor din Cluj. Unii dintre aceştia, au renunţat anul acesta la confortul unui apartament închiriat în oraş, pentru o cameră într-un cămin, unde vor locui cinci studenţi. „Anul trecut am stat în chirie. Plăteam trei milioane chiria, un milion erau cheltuielile. La criza de acum aş fi rămas fără niciun ban de cheltuială”, spune Alexandra Dubroca, din Bistriţa, studentă în anul al doilea la Biologie. 

160 de lei, pentru confort sporit

Studenţii sunt hotărâţi să strângă cureaua anul acesta, să renunţe la mersul cu taxiul, dar nu şi la ieşirile în oraş. „Criză de criză, dar la bere nu renunţ”, mai spune Alexandra Dubroca. Studenţii de la UBB se pot caza în 6.000 de locuri în cele 13 cămine studenţeşti ale universităţii, tarifele fiind neschimbate de cinci ani.

Acestea sunt cuprinse între 80 de lei, în camere fără confort sporit, şi 150 de lei în garsoniere cu două paturi şi baie. Studenţii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au la dispoziţie 3.500 de locuri de cazare în şapte cămine, tariful lunar fiind de 110 lei în căminele nemodernizate şi de 160 de lei în cele modernizate, în camere cu patru locuri.

La Universitatea Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) sunt scoase 1.200 de locuri în patru cămine, unde cazările vor începe abia în perioada 2-3 octombrie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite