Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dezbătută la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Iulian Fota a susţinut, luni, că România trebuie să îşi stabilească o listă de priorităţi cu proiecte de anvergură în cadrul strategiei Dunării, să insiste la UE pentru obţinerea finanţării acestora şi să nu se lase atrasă în proiecte marginale.

Fota a declarat la conferinţa “Spaţiul Dunărean - istorie şi devenire”, organizată de Institutul de Studii Internaţionale (ISI) din cadrul Facultăţii de Istorie-Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, că "Dunărea reprezintă o problemă fundamentală pentru România”.

"Pentru România, tot ce ţine de Dunăre şi Marea Neagră reprezintă politici importante, iar Dunărea e o problemă fundamentală pentru România. Strategia Dunării oferă o enormă şansă de a conecta oamenii, ideile şi nevoile lor. Sunt oportunităţi de cooperare, numai prin cooperare ne asigurăm o competitivitate crescută, Strategia este o mare şansă pentru România, de reducere a decalajelor faţă de celelalte ţări, cum sunt Austria sau Germania. În perioada următoare, întrebarea este ce proiecte concrete vom putea dezvolta, să facem o listă de priorităţi, să nu ne lăsăm atraşi în proiecte marginale, să ne concentrăm pe cele mari pentru a evita diluarea, să insistăm la UE ca alocările financiare şi resursele să fie suficiente”, a spus Fota, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, Dunărea ar putea reprezenta şi o oportunitate pentru investitori din Asia Centrală de a intra, prin România, pe pieţe vest-europene.

Alături de Iulian Fota, la conferinţă au participat directorul ISI, fostul negociator al României cu UE, Vasile Puşcaş, ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oskar, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională, Sergiu Medar, studenţi de la UBB.

Strategia Dunării urmează să fie adoptată de Consiliul European în 24 iunie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite